Letošní rok se přehoupl do poslední třetiny. V hlavě někomu už pomalu začínají vyskakovat myšlenky na Vánoce, které tu prostě najednou budou… Někteří si rádi zajdou posedět do kavárny, z okolí nasát atmosféru a nápady, jiní raději zůstanou v náruči domova. V Naturparku 12 přicházíme s rozmanitou nabídkou příslušenství pro domácí přípravu kávy a kávových specialit. Chceme vám zpřístupnit, usnadnit a zpříjemnit kávové rituály pěkně v pohodlí vašich útulných útočišť. A třeba vám i ulehčit výběr nějakého pěkného dárku pod stromeček. Buďte štědří ke svému okolí, rozhodně však nezapomínejte ani na sebe!
French press (počeštěně někdy také frenchpres) většina z vás bude znát. Ale pojďme si dnes udělat malé začátečnické opakování. A do světa lahodné kávy zasvětit a přivítat nováčky. Vítejte!
Jde o konvici na kávu ze skla a pístu s filtrem/sítkem. Jde o cenově velmi dostupnou, ovšem kvalitní alternativní metodu přípravy kávy s bohatým aroma. Na trhu najdete levnější konvice z plastu i elegantní nerezové modely. French press konvice se skvěle hodí rovněž na přípravu čaje.
French press tedy představuje nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak si v pohodlí domova připravit kvalitní kávu. Výsledný nápoj bude plný a téměř bez kávové sedliny. Budete překvapeni sametovou a intenzivní chutí. Hodí se i pro nejvzácnější druhy kávy bez obav ze ztráty chuti a vůně. Některé kávy touto přípravou dokonce vyniknou více než při jiných způsobech.
Při vybírání french press konvice na kávu je podstatné vědět, jak velkou konvici vlastně chcete a potřebujete. Na litr vody byste měli použít přibližně 60 až 80 g hrubě namleté kávy (zrníčka velikosti asi jako cukr krystal). Abyste nemuseli příliš počítat, kávu nasypte do french pressu zhruba do jedné třetiny výšky, ať už máte jakoukoli velikost. Chcete-li slabší kávu, dávku zmenšete. Pro dvě osoby je ideální french press o objemu 350 ml. Preferujete-li větší hrnky před šálky, vybírejte konvice o objemech 600 ml či 1000 ml, které vám poslouží také při přípravě kávy pro návštěvu.
Kávu nikdy nezalévejte vroucí vodou, nechte ji tak půl minuty stát, aby teplota klesla na požadovaných 92 až 96 stupňů Celsia. Chuť ovlivňuje rovněž doba extrakce, která nesmí přesáhnout tři až čtyři minuty. Jinak se vám do kávy vyextrahují třísloviny, jako tomu je u moc dlouhého espressa. Po další době by se uvolnily špatné látky, které by kávu úplně zkazily. Po stlačení pístu kávu ihned podávejte. Pokud vám v konvičce nápoj zbude, přelijte jej do jiné nádoby nebo do termosky. Ještě malý tip – před přípravou předehřejte konvičku horkou vodou, zejména u typů z nerez oceli je pak výsledek daleko lepší.
Historie tohoto šikovného pomocníka sahá až do poloviny 19. století. Vynalezen byl ve Francii, kde se mu říká také сafetière à piston, tedy kávovar s pístem. V anglicky mluvících zemích se setkáte s názvy press pot nebo coffee press. Pozdější vylepšenou variantu kombinace kovu a skla vymyslel Ital Attilio Calimani v roce 1929. Tento italský designér si nechal french press patentovat.
Doporučujeme vždy používat čerstvou výběrovou kávu. V našem sociálním podniku a pražírně kávy NATURPARK 12 k pražení na filtrovanou kávu používáme kávu z východní Afriky, Etiopie a Keni. Na přípravu kávy espresso pražíme stoprocentní jednodruhovou Arabiku z Brazílie, Kolumbie a Střední Ameriky.
Naše nové degustační balíčky vám jistě usnadní orientaci v nabídce káv a objevování, které budou vašemu srdci, chuťovým pohárkům a čichovým receptorům nejbližší. Obdarujete-li někoho vám blízkého, jistě bude potěšen nejen kvalitní kávou, ale i originálními a krásnými etiketami, na kterých jsou vyobrazeny živé i neživé poklady české krajiny, konkrétně CHKO Kokořínsko, která hostí také náš Naturpark 12.
Šťastnou ruku při výběru a poklidné dny! S radou, servisem a kvalitními produkty jsme vám plně k dispozici. Váš Naturpark 12.