Etiopská káva je pojem. Proto také dbáme na to, abychom ji pokaždé měli zastoupenou v našem e-shopu. Tentokrát jsme sáhli po výběrové kávě ze zpracovatelské stanice Qoree.
Stanice se nachází v regionu Gera, který je součástí dobře známé kávové oblasti Djimma na západě Etiopie. Oproti zbylým částem této oblasti však Gera nabízí pro pěstování kávy specifické podmínky. Leží ve výšce 1975 metrů nad mořem, je zde vydatné množství srážek a celkově chladnější počasí. Pozemky jsou více zalesněné a stinné. Do kávy se toto prostředí promítá jako bohaté aroma plné květinových tónů s dotekem kakaa, citrusů a bylinek či koření.
Zajímavou chutí se pyšní také naše aktuální novinka z této lokality. Pražení na espresso i filtr vytáhlo lískový oříšek a hřebíček, z citrusů zde nejvíc vyniká pomeranč.
Naše Etiopie Qoree sestává z odrůd označovaných zkratkou JARC. Jsou to lokální odrůdy zušlechtěné v etiopském výzkumném zemědělském centru (Jimma Agricultural Research Centre). Zachovávají si typické chuťové vlastnosti, pro které je etiopská káva tak oblíbená, ale současně mají vyšší odolnost proti nemocem a škůdcům než původní variety.
Stanice Qoree podporuje místní zemědělce
Jak je u nás zvykem, vybrali jsme opět kávu ze zodpovědné stanice, která vyhledává kvalitu a podporuje místní malé pěstitele. Taková káva není anonymní a navíc zachovává chutě jednotlivých sklizní. Stanice Qoree se sice ještě před několika lety věnovala komerční kávové produkci, ale v posledních letech, po změně vlastníka, se také ona přeorientovala na výběrovou kávu. Spolupracující farmáři kávu sklízí ručně, berou jen zdravé a zralé třešně, které se na stanici ještě znovu kontrolují, aby se vyloučily plody nedozrálé nebo poškozené. Poté se zpracovávají metodou promytí a nabízejí do celého světa. Třeba do e-shopu Naturpark 12, kde ji pak můžete ochutnat také vy