V našem seriálu nadále prozkoumáváme jednotlivé odrůdy kávy. Pokud vás zajímá víc, než jen to, jestli pijete espresso nebo cappuccino, pak čtěte dál. Dozvíte se, jak vznikla a co slibuje skupina Sarchimor.
Pod názvem Sarchimor se totiž skutečně ukrývá celá rodina variet, které vznikly šlechtěním a křížením v odborných laboratořích. Cílem těchto výzkumů bylo vytvořit chutnou a kvalitní kávu odolnou proti kávové rzi.
Víte, že? Kávová rez je houba, která dokáže neuvěřitelnou rychlostí zdecimovat celou populaci rostlin v napadené oblasti. Protože je takto agresivní a není proti ní příliš obrany, šlechtitelé se neustále snaží zvyšovat odolnost kávovníků vůči této nemoci.
Skupina Sarchimor byla vyvinuta v 60. letech 20. století v Portugalsku a dále rozvíjena v 70. letech v Latinské Americe. Jako základ posloužily rostliny odrůd Timor a Villa Sarchi. Části jejich názvů ostatně můžete identifikovat ve jménu této rodiny.
Timor: Přirozeně vzniklý hybrid arabiky a robusty, který se zrodil na jihoasijském ostrově Timoru. Genetické dědictví robusty mu dává velkou odolnost právě proti kávové rzi.
Villa Sarchi: Přirozená mutace odrůdy Bourbon objevená v Kostarice. Je odolná vůči povětrnostním podmínkám a dorůstá kompaktních rozměrů, což umožňuje hustější výsadbu.
Z úsilí pěstitelů vznikla následně celá řada variet spadajících pod název Sarchimor: Cuscatlec, Iapar 59, Limani, Marsellesa, Obata Rojo, Parainema.
Hodnocení Sarchimoru je zatíženo tím, že obsahuje genetickou stopu robusty, takže někteří odborníci již dopředu očekávají nižší kvalitu. Pokud se však farmář o rostliny řádně stará a mají vhodné podmínky, umí dosáhnout také skvělých vlastností. Sarchimor obvykle nabízí plnou, šťavnatou chuť s tóny ovoce a citrusů, někdy můžete po dopití pocítit i sladkost medu a karamelu. Svědčí mu naturální zpracování, které zvýrazní zajímavé chuťové vlastnosti a potlačí drsnější zemitost robusty.
Výborný Sarchimor se podařilo najít i nám do nabídky Naturparku 12 v podobě kávy Kostarika Hacienda Sonora. Vyzkoušejte sami.