Patří mléko do kávy nebo ne? To je zdrojem mnoha vášnivých debat. Zastánci cappuccina hlasují pro kávu s mlékem, milovníci espressa nedají dopustit na čistě černou variantu. Ale která je zdravější?
Mléko a káva tvoří základ pro mnoho tradičních i moderních nápojů. Jestli mléko chuť kávy vylepší nebo zkazí, to je věcí názoru. Otázka ale je, jestli může přidání mléka do kávy nějak ovlivnit její účinky na naše zdraví.
Možná jste narazili na informaci, že mléko snižuje množství zdraví prospěšných antioxidantů, tzv. polyfenolů, a tak přínosy kávy ruší. Průzkumy však ukázaly, že mléko nemá na obsah antioxidantů v kávě žádný vliv. Neprokázalo se ani škodlivé působení kávy s mlékem na zažívací ústrojí – právě naopak.
Plusy a mínusy kávy s mlékem a bez
Černá káva bez přídavku mléka a cukru má mnoho zdravotních benefitů. Povzbuzuje metabolismus, snižuje riziko cukrovky 2. typu a má málo kalorií. Někomu však vadí její intenzivní chuť a rychlejší působení kofeinu. Může dráždit žaludek a jícen, zejména, když se pije na lačno nebo příliš horká.
Káva s mlékem tento vliv na žaludek zmírňuje a pomáhá dokonce předcházet jícnovému refluxu. Má jemnější chuť a efekt kofeinu je pozvolnější. Obsahuje však více tuku, cukrů a kalorií, což zrovna nehraje ve váš prospěch, chcete-li zhubnout. Mléko zvyšuje hladinu cholesterolu a jedinci citliví na laktózu by mohli vyprávět o trávicích potížích s ním spojených – to ale platí, ať ho pijete s kávou nebo samotné.
Jestli tedy mléko snášíte, nesnažíte se shodit a jemnější káva vám chutná, dále si ji s klidem dopřávejte. Pokud mléko pít nemůžete nebo nechcete, ale černá káva vás nebere, zkuste kravské nahradit například sojovým, kokosovým či mandlovým. Základem pro výborný a přínosný zážitek je každopádně kvalitní a dobře upražená káva, připravená tak, aby v ní zůstala nálož prospěšných látek i skvělá chuť.