Afrika jako kolébka kávy nesmí v nabídce Naturpark 12 nikdy chybět. Seznamte se s další africkou kávou, která kromě vynikajících chuťových vlastností zaujme neobvyklými kulatými zrny.
Novinka beze zbytku naplňuje očekávání spojená s výběrovou kávou z Keni. Je jedinečná, výrazně ovocná, sladká, plná šťavnatosti bobulí a peckovic. Když si naši Keňu Kabingara PB připravíte, okouzlí vás květinové aroma a karamel s pikantní chutí rybízového likéru a citrusovým tónem.
Specialitou této várky jsou zrna typu peaberry. Zatímco obvykle v třešni zrají proti sobě dvě zrna, která jsou díky vzájemnému působení plochá, někdy se stane, že se vytvoří jen jedno semeno. A protože nemá druhé, kvůli němuž by se muselo omezovat, zůstává kulaté, takže připomíná hrášek (pea). Peaberry zrna dávají obvykle kávě lehčí charakter s výraznější aciditou.
Káva Keňa Kabingara PB pochází z regionu Kirinyaga. Nadmořská výška 1600-1800 metrů a horské klima s teplými dny a chladnými nocemi způsobuje, že zde zrají sladké a pevné třešně. Hýčkají si tady původní keňské odrůdy Batian, Ruiru 11, SL28 a SL34, a ty tvoří také náš mix.
Protože je v regionu velké zalidnění a nedostatek půdy, farmaří se v malém. Pěstitelé kávy v této oblasti mívají kolem 250-350 stromků na pozemcích menších než 1 hektar. Svou úrodu pak přivážejí do zpracovatelské stanice Kabingara, kterou vlastní sdružení farmářů Karithathi, a kde se káva ze zhruba 800 farmiček zpracovává mokrou metodou promývání. Během sušení pracovníci stanice zrna často obracejí a v nejžhavějších hodinách dne je stíní, aby zajistili rovnoměrné a pozvolnější sušení.
Jestli je lehké, svěží aroma květin a ovoce vaším šálkem kávy, určitě tuto africkou lahůdku vyzkoušejte. Doporučujeme ji na filtr, protože tak jednotlivé vrstvy chuti nejlépe oceníte.