Jestli nějaký název kávové odrůdy voní tajuplnými dálkami, je to Ruiru 11. Tento hybrid má svůj původ v africké Keni.
Keňa patří poněkud překvapivě k mladším producentům kávy. Tato plodina se tam dostala až v 19. století navzdory skutečnosti, že země přímo sousedí s kolébkou kávy Etiopií. Pozdní začátek ale úspěšně vyvažují výraznou státní podporou pěstování kávy a výzkumem na poli botaniky.
Už v roce 1908 byl založen výzkumný ústav ve městě Ruiru, kde se snaží vytvářet odrůdy, které by měly vyšší výnosy, lepší kvalitu, silnější odolnost proti chorobám a naopak menší nároky na pěstování. Jedním z výsledků jejich bádání je právě Ruiru 11.
Počátku Ruiru 11 sahají na konec 60. let, kdy polovinu kávových plantáží v Keni zničila epidemie plísňového onemocnění. Úřady požadovaly rychlé vyvinutí odrůdy, která bude proti této chorobě odolná. Výsledkem je právě Ruiru 11, oficiálně byla představena v roce 1985. Byla vyšlechtěna ze 66 základních rostlin, v jejím rodokmenu jsou odrůdy Catimor, K7, SL28, N39, Rume Sudan a další.
Pro pěstitele má celou řadu výhod. Je menší, takže lze vedle sebe vysázet více rostlin a mít tak větší úrodu. Nepotřebuje tolik hnojit ani chránit před škůdci, tudíž je pro majitele malých farem její pěstování finančně dostupnější. A konečně, plodí již po necelých dvou letech od vysazení, a tak se náklady dříve vrátí. Komplikací může být jen její náročnost na vodu, daří se jí tedy spíše v oblastech, kde je dostatek srážek, nebo kde si farmář dokáže získat vodu z jiného zdroje.
A co říká Ruiru 11 milovníkům kávy? Jako novější odrůda nabízí stále dost prostoru pro objevování, nicméně základní charakteristika je jednoznačná: jasná acidita, plné tělo, velmi výrazná ovocná chuť, stejně jako intenzivní lahodná vůně. Podle konkrétní úrody a zpracování může mít šťavnatou ovocnou kyselost, stejně jako sladkou chuť bobulí.
Pokud je svěží káva vaší oblíbenou volbou, určitě ji vyzkoušejte. V naší nabídce se momentálně nachází jako součást směsí hned dvou keňských káv na filtr, kterými jsou Keňa Kabingara PB a Keňa Wahundura Murang’a AA, v jejichž chuti ze zmiňovaných bobulí najdete rybíz a ostružiny.
Zajímají vás více další odrůdy z těchto směsí, třeba Batian nebo SL28 a SL34? Pak nás sledujte, protože i těm se na našem blogu budeme brzy věnovat.
Přečtěte si předchozí díly našeho seriálu o tajemných odrůdách kávy:
- Bourbon a Typica
- Caturra
- Sarchimor
- JARC
- Hibrido de Timor a další indonéské speciality
- Jamaica Blue Mountain