Výběrová káva je pro mnoho z nás nejen nápoj, ale také každodenní rituál a zážitek. A proto ji chceme mít stále čerstvou. Jak si s tím poradit, když jste právě natrefili na velké akční balení vaší nejoblíbenější odrůdy, ale víte, že v nejlepší formě vydrží tak dva týdny? Zkuste ji zmrazit.
V návodech na skladování kávy se dočtete, že potřebuje suché a temné místo, se stálou teplotou a bez přístupu kyslíku. Překvapivě, mrazák může za správných okolností takové podmínky napodobit a čerstvost kávy opravdu prodloužit.
Ale pozor na lednici, ta pro kávu vhodná vůbec není! Je v ní vlhko a teplota není stabilní. A právě výkyvy teplot a vlhkost jsou velkými nepřáteli zrn. Mění jejich vnitřní prostředí a ona pak nedokážou uvolnit vůni a chuť. A ještě navíc káva váže pachy a těch bývá lednice plná.
Mrazák je lepším řešením. Ale i nesprávným mražením můžete kávu zničit. Jak tedy na to, aby vám mráz posloužil a vaše káva zůstala dlouho čerstvá?
1. Kupte si čerstvě upraženou kávu a zmrazte ji, dokud je v plné kondici.
2. Mrazí se pouze celá zrna, nikdy káva mletá.
3. Vytvořte si porce, které stihnete po rozmrazení nejvýše do týdne spotřebovat.
4. Vložte je do mrazicího sáčku nebo vzduchotěsné nádobky vhodné do mrazáku.
5. Vytlačte co nejvíc vzduchu nebo využijte vakuovací sáčky.
6. Jestli mrazíte více druhů kávy, balíčky si popište, v každém případě si také poznamenejte datum zamražení.
7. Pokud si chcete být 100% jistí, že káva nenatáhne nějaký nevhodný pach, dejte ji do více vrstev obalů. Káva zmrazená v domácích podmínkách běžného mrazáku vydrží asi 3 měsíce. Když ji budete chtít použít, v žádném případě ji neotvírejte ještě ledovou. Na zrnkách okamžitě zkondenzuje voda a máte po chuti. Počkejte tedy, dokud balíček nedosáhne pokojové teploty. A po rozmrazení kávu už znovu nezmrazujte a rychle ji spotřebujte.