Výborná výběrová káva bez kofeinu? Dříve nemyslitelné, dnes ale díky šetrným metodám odstranění kofeinu normální. Máte-li o bezkofeinové kávě otázky, pokusíme se vám je zodpovědět.
O kávě bez kofeinu se někdy tvrdí, že má slabou chuť a škodí zdraví. Zaslouží si vůbec název káva? Přečtěte si, jaká je skutečnost.
1. Jak je možné, že bezkofeinová káva nepřijde o svou chuť?
Při namáčení kávy se vyplavuje nejen kofein, ale i chuťové složky. Bylo tedy potřeba najít metody, které dostanou kofein pryč, ale chuť zachovají.
Jde to pomocí nasyceného kávového roztoku. Ten vznikne tak, že nová a nová zrna se namáčejí ve stejné vodě, ze které se různými způsoby odstraňuje kofein, zatímco aromatické látky v ní zůstávají. Voda se postupně chuťovými látkami nasytí tak, že už se z nových zrn nemají kam vyplavit, a tak zůstávají v nich. Kofein se ale stále vyplavovat může. A tak získáváme bezkofeinovou, ale chutnou a voňavou kávu.
Vyzkoušejte třeba naši Kolumbii Tumbaga Decaf se sladkou chutí karamelu, nutelly a vanilky. Na chuti a vůni nepoznáte, že v ní kofein schází.
2. Co se děje s odstraněným kofeinem? Buď se nechá odpařit, nebo ho využívají firmy na výrobu energy drinků a podobných produktů.
3. Je zcela kofeinuprostá? Úplně ne, ale kofeinu je zde zanedbatelné množství. Podle norem EU musí být odstraněno 99,9 % této látky. V 1 kg suroviny tedy zůstane maximálně 1000 mg kofeinu. Pro srovnání: 250ml hrnek bezkofeinové kávy obsahuje asi 4 mg kofeinu, zatímco ve stejném šálku běžné kávy je 100 mg kofeinu.
4. Co bezkofeinová káva a zdraví?
Našemu zdraví nijak neškodí. V minulosti to však neplatilo, protože k rozpouštění kofeinu se používal jedovatý benzen. Dnešní metody využívají bezpečné látky, nebo dokonce jen vodu. Navíc se zrna důkladně promývají, takže činidel zůstane stopové množství. Třeba přírodního ethylacetátu je víc v normálním ovoci než v bezkofeinové kávě.
A co kladný vliv na zdraví? Klasická káva v přiměřeném množství prospívá, u bezkofeinové je to tak napůl. Třeba některé nemoci srdce a cév pozitivně ovlivňuje, na jiné na rozdíl od kofeinové kávy žádný vliv nemá.
5. Existuje přirozeně bezkofeinová káva?
Kupodivu ano. Je to druh kávovníku Coffea charrieriana. Nápoj z něj se dá pít, ale nemá typickou kávovou chuť, takže si moc fanoušků nezískal. V současné době nicméně rostlinu zkoumají botanici v Brazílii a Kostarice. Kříží ji s dalšími druhy kávovníku, aby vytvořili kvalitní, přirozeně bezkofeinovou kávu s chutí, na jakou jsme zvyklí.