Blog | Letní osvěžení specialitami z kvalitní výběrové kávy

Podle stránek v kalendáři i počasí je jasné, že léto plně rozevřelo náruč. Sluneční brýle, klobouky a opalovací krémy hrají zásadní roli. Ať už jste tým Horko miluji, nebo naopak zastupujete skupinu nazvanou S vedrem uvadám, osvěžující chladivé nápoje přijdou vhod snad každému. Možná budete překvapeni, kolik dobrot se dá vykouzlit s pomocí kávy.

Pravděpodobně není nikdo, kdo by neznal klasiku, kterou si lze v nabídkách kaváren, bister a restaurací objednávat celoročně – ledovou kávu obvykle v podobě ice caffè latte, frappé nebo ice cappuccina. Koho honí mlsná, zvolí si nápoj ochucený (typické příchutě jsou vanilka, karamel, lískový oříšek či kokos) a třeba se šlehačkou a polevou navrch. My vám dnes představíme o něco rafinovanější receptury.

Nejprve připomínáme, že základem i sezonních kávových specialit je kvalitní výběrová káva, většinou to bývá silné espresso. Pak už je to víceméně o tradičních recepturách, fantazii, přístupu jednotlivých podniků a poptávce. My z naší výběrové kávy Naturpark 12 na akcích a také v kavárně v Duhové ulici v Praze (kavárna pro zaměstnance Skupiny ČEZ a jejich klienty, návštěvy) připravujeme hity léta cold brew a espresso s tonikem. Pojďme tedy nakouknout do sklenic nejprve jim.

Existuje velké množství druhů toniků i pražení espressa, je tak pochopitelné, že výsledná chuť espressa s tonikem se může různě lišit. První s ním přišla švédská kavárna Koppi Roasters v roce 2007. A jak na něj? Do vychlazené sklenice přijdou kostky ledu a nalije se na ně vychlazený tonik. Poté se velice opatrně po lžičce nalévá espresso na tonik, ten tím bude od espressa krásně oddělen. Zdobí se plátkem citronu, limety nebo pomeranče. Kdo by rád ostřejší variantu, přidá gin (lije se v prvních krocích na led). Na světě rázem bude specialita Espresso Gin Tonic. Striktně daný recept pro espresso s tonikem v podstatě neexistuje, naopak se s ním často experimentuje. Postup, co se týče pořadí surovin (led, tonik, káva), ovšem musí zůstat zachován.

Cold Brew, jeho historii a přípravu už jsme vám podrobně představili na našem blogu. Dočetli jste se, že také k němu se dá přidat tonik, čímž vznikne nápoj zvaný Cold Brew Tonic. V srdci CHKO Kokořínsko – Máchův kraj pro vás vzniká Cold Brew Burundi rovnou k servírování bez starostí s přípravou.

Pro milovníky spojení výběrové kávy s kvalitní zmrzlinou je požitek pochutnat si na affogatu. Název pochází z italštiny, kde affogato znamená utopený. Jde o horké espresso přelité přes vanilkovou (i jinou smetanovou) zmrzlinu. Někdo přidává smetanu navíc, rozlámané sušenky, ořechy, víno nebo likér. Dokonalý kávový dezert!

Ledové kávové mojito může svým názvem vyděsit, ale je lahodné, kombinující bohatou chuť dvojitého espressa, třtinového cukru a exotického kokosového mléka s mátou. Co tu máme dál? Espresso Martini, ledová káva s vaječným likérem, ledová káva s rumem, receptury s matcha čajem. Vietnamská ledová káva, španělské a mexické speciality… Nápadů a možností přípravy ledového kávového zchlazení je v současnosti bezpočet. S kávou se kombinují levandulové a ovocné sirupy, pomerančové a malinové džusy, ochutnat už je možné dokonce kávovou citronádu. Fantazii se meze nekladou, přidávají se rozmanité druhy alkoholu, koření, čokolády, zdobení… Co ruka tvůrce, to originál, což se týká i poměrů a množství surovin. Netřeba hledat vědu, je to především zábava a gurmánský zážitek!

Už se vám z té nekonečné nabídky točí hlava, nebo sbíhají sliny? 😊 Popusťte uzdu představivosti a dejte volnost chuťovým buňkám. Budeme rádi, když se s námi podělíte o zážitky a zkušenosti s netradičními kávovými specialitami, které vás nejen ochladily, ale i překvapily a prázdninově naladily. Přejeme vám spokojený a radostný letní čas!

Tým pražírny výběrové kávy Naturpark 12

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.