Blog | Proč bychom neměli vyhazovat kávovou sedlinu?

Kávová sedlina

Napadlo vás, že zbytky kávy můžete výborně zužitkovat a je proto veliká škoda je vyhazovat? Kávová sedlina, kterou mnohdy vyhazujeme do normálního odpadu, je výborným pomocníkem jak v domácnosti, tak na zahradě. Své místo v koši si proto rozhodně nezaslouží. Jak kávovou sedlinu tedy co nejlépe využít a neprodukovat tak zbytečný odpad?

I poté, co kávu připravíme, v jejích zbytcích stále zůstává obrovské množství minerálů a jiných prospěšných látek. Kávovou sedlinu je tudíž vhodné vyhazovat přímo na kompost, kde urychluje celý proces kompostování. Díky velkému množství dusíku, který kávová sedlina přirozeně obsahuje, je výborným hnojivem, které můžete použít na vaší zahradě. Z kávových zbytků se rovněž dá vytvořit odvar, který svým silným aroma odpuzuje škůdce, těmi jsou na zahrádkách především slimáci. Kávovou sedlinu stačí smíchat s vroucí vodou a pokapat jí záhony, od škůdců máme nadobro pokoj.

Že nejste zrovna nadšení zahrádkáři? To vůbec nevadí! Kávová sedlina skvěle funguje jako prostředek k neutralizaci nepříjemných zápachů v domácnosti, příkladem může být zápach v ledničce. Zbytky vaší kávy uložte v mističce do ledničky a zápach bude během pár hodin ta tam. Kávová zrníčka mohou dále skvěle posloužit jako čistící prostředek, zejména při nekonečném drhnutí špinavých hrnců či pánví. Zbytky kávy se také dají použít ke zkrášlování sebe sama. Zkuste je smíchat s vonnými oleji, za pár minut tak vykouzlíte voňavý tělový peeling či pleťovou masku. Káva se doopravdy dá využít na nespočet způsobů a svými přírodními účinky nám tak skvěle pomoci v domácnosti, aniž bychom používali drahé chemické prostředky a vytvářeli odpad navíc.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.