Vychutnat si šálek kávy po dlouhém dni je skvělé, pokud vám kofein nebrání večer usnout. V opačném případě je tu naštěstí káva bez kofeinu. Jako naše novinka, bezkofeinová Peru MC Decaf. Zjistěte, kde vyrostla a jak byla zpracována, než se dostala do nabídky NATURPARK 12.
Ačkoliv káva z Peru není tak proslulá, jako třeba kolumbijská, znalci vědí, že se tady díky přírodním podmínkám pěstuje velmi dobrá výběrová káva. Doslova specialitou Peru pak je především organická káva – země patří mezi největší největší vývozce organické Arabiky na světě.
Jak se pěstuje káva v Peru
Peruánské kávovníky rostou v neuvěřitelných nadmořských výškách 1200-1600 m. Střídání teplých dnů a chladných nocí má vliv na kvalitní tvrdá zrna s nasládlým aromatem.
Za většinou peruánské kávy stojí drobní farmáři s farmičkami často menšími než 1 ha. Nepoužívá se téměř mechanizace ani umělá hnojiva, proto se velká část produkce může pyšnit označením bio nebo organic.
Káva bez kofeinu v prvotřídní kvalitě
Bezkofeinová káva, kterou vám nabízíme, vznikla tzv. evropskou metodou. Při ní se kofein z nepražených zrn odstraňuje pomocí methylenchloridu. Zrna se máčejí ve vodní lázni s příměsí této látky, která zajistí, že kofein se vyplaví poměrně rychle, a v zrnech díky tomu zůstane aroma a chuť. Zbytky methylenchloridu se poté odstraňují párou.
Právě takto tedy vyrostla a byla upravena i naše bezkofeinová káva Peru MC Decaf. V chuti obsahuje višně, kakaové nibsy a melasu a upražili jsme ji tak, aby nejlépe vynikla jako espresso. Takže pokud máte chuť na kávový bonbónek na dobrou noc, určitě po ní sáhněte.
A zajímavost na konec: Je to první produkt z naší kávové nabídky, který má na obalu neživou přírodu, a to Kokořínské pokličky, významnou součást přírody našeho kraje. Jedná se o první výsledek spolupráce s naší novou grafičkou Julií Čermákovou, kterou vám už brzy blíže představíme.