Možná vás také na pultech obchodů zaujaly balíčky s nápisy jako Light Roast Blend, Espresso Blend a podobné, nebo jste v nové kavárně natrefili na nabídku House Blend či Signature Blend kávy. Přečtěte si, co to vlastně je a jaké má vlastnosti.
Blend je anglicky směs. Ovšem dobrý výběrový blend, to nejsou jen smíchaná zrna, která tak nějak zbyla. Je to pečlivě vybraná a vyvážená směs kávy z různých zemí nebo z různých regionů jednoho státu. Obvykle ji asi z poloviny tvoří jedna základní káva, která dodá větší část vlastností, a k ní se pak přidávají další druhy pro doladění chuti.
Oproti tomu tzv. single origin káva pochází z jednoho regionu, od jedné skupiny farmářů nebo dokonce z jedné farmy. Často (ale ne nutně – jako třeba u našich afrických směsí) to bývá jedna odrůda. Snadno zjistíte její původ a víte, koho koupí podporujete. Nevýhodou je sezónnost nabídky a to, že vynikající káva může napřesrok chutnat obyčejně a nudně.
Jaké jsou výhody blendů?
Je to záměrně a odborně vytvořená směs, takže mívá konzistentní chuť. Kvalitní blendy výběrové kávy mají dobře vybalancovanou sladkost, aciditu, tělo i aroma. Protože se do směsi používají kávy různého původu, není závislá na sezóně v jediné lokalitě a stejný chuťový profil je dostupný po celý rok.
Snadno se připravují i v domácích podmínkách, zatímco některé jednodruhovky potřebují speciální péči a nemusí se vám doma povést tak jako v kavárně.
Sestavení dobrého blendu vyžaduje promyšlený přístup a znalosti. Pokud je kavárna tvoří nebo si je nechává tvořit, můžete si být jistí, že se vyznají. Domácí blend pomůže odlišit kavárnu či značku od jiných, což je pro vás vodítko, vždy víte, co můžete čekat.
Dostali jste při čtení chuť na kávu? Vyzkoušejte některou od nás a zpříjemněte si tak čekání na další článek se zajímavostmi o svém oblíbeném nápoji.