Káva a Brazílie, to je spojení, které k sobě ladí. Brazilská výběrová káva také proto patří ke stálicím nabídky Naturpark 12. Tentokrát vám představujeme lahůdku, kterou farmář Alberto Proença pěstuje ekologickým a moderním způsobem.
Alberto patří k tzv. coffee generation brazilských farmářů. Ti se už víc než na kvantitu zaměřují na kvalitu, čistou chuť kávy a udržitelné hospodaření.
„Chtěl bych produkovat tu nejlepší možnou kávu ve spojení ekologické, sociální a technické dokonalosti,“ říká Alberto Proença.
Na farmě Santa Maria v horách Canastra ve výšce 780 metrů nad mořem proto vedle kávy stále roste i původní vegetace a je zde čistý pramen vody. Pěstují vlastní palivové dříví a plánují instalaci solárních panelů pro výrobu elektřiny. K zajištění úrody při co nejmenším zásahu do přírody využívají také inovativní agronomické metody a postupy.
Nejde ale jen o technickou stránku věci, k hospodaření tady přistupují uceleně. Alberto se stejným dílem zajímá také o historii a novinky v oblasti pěstování kávy. Farma má vlastní školku sazenic, odrůdy pro ni vybírají tak, aby byly v souladu s lokálním mikroklimatem a kávou, která tady už roste. Výsledkem je stabilní chuť jednotlivých sklizní harmonicky snoubící sladkost s kyselostí.
Naše hvězda na espresso
Káva Brazílie Canastra, kterou jsme pro vás přivezli, pochází ze sklizně 2021. Je to velmi dobrá a oceňovaná odrůda Catuaí Amarelo, zpracovaná byla šetrnou naturální metodou.
Tropické klima se promítá do sladší, oříškové a bohaté chuti, někdy i s ovocným a exotickým nádechem. V té naší várce ucítíte lískové oříšky, mléčnou čokoládu a karamel.
Napražili jsme ji na espresso, které jí velice sluší. Však ochutnejte…