Blog | Burundi: perla východní Afriky

Naturpark Burundi

Burundi byla mnohdy jako kávová oblast neprávem přehlížena a v minulosti stála tak trochu ve stínu svých větších afrických sousedů, zejména Etiopie či Keni. Burundská kávová produkce v minulosti utrpěla mnoho otřesů, způsobených zejména občanskou válkou, kdy byly pěstitelské oblasti zničeny. V posledních letech je však produkce v Burundi opět na vzestupu, místní káva se stává velmi oblíbenou zejména pro svou kvalitu a výjimečně sladkou, květinovou chuť.

V Naturparku jsme nedávno upražili právě kávu z této země (Burundi- Ryarunyinya), která vás překvapí svými jemnými ovocitými tóny a opojnou vůní. V Burundi je káva pěstována zejména na malých rodinných farmách, které dbají na tradici a tu nejvyšší kvalitu, proto ani námi upražená káva z regionu Ngozi, ležícího na severu země, není výjimkou.

Nejčastějšími odrůdami místní arabiky jsou tkz. Bourboun odrůdy, naše káva je její subvarietou – tkz. Red bourbon. Název této odrůdy je odvozen od ostrova Bourbon v Indickém oceánu, kde ji vysadili Francouzi, odtud se odrůda rozšířila na africký kontinent, právě do Burundi, Rwandy a dalších zemí. Doba sklizně v Burundi probíhá zhruba od května do července a je vždy netrpělivě vyhlížena mezi milovníky kávy i samotnými pražírnami.

Co do zpracování se jedná o kávu naturální (zpracována tkz. suchou metodou), pěstuje se v oblastech o nadmořské výšce mezi 1500-1800 m.n.m. Naše burundská perla si vás podmaní svou jemně sladkou chutí připomínající červené pomeranče, mango a bylinky. Jednoduše láska na první ochutnání…

Foto – zdroj Revenium

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.