Máte rádi kávu? A víte, odkud ta vaše pochází a kdo ji vypěstoval? Pokud kupujete výběrovou kávu u nás nebo podobných malých pražíren, s velkou pravděpodobností pijete kávu vypěstovanou a zpracovanou etickým způsobem.
A možná si to vlastně ani příliš neuvědomujete, protože prostě hledáte dobré kafe. Jak etickou kávu poznáte?
Dá se říci, že její cesta na váš stůl nebyla lemována vykořisťováním farmářů, dělníků, ale ani přírodních zdrojů.
Často ji zakoupíte v malých pražírnách či kavárnách. Ale pozor, někdy ji jako specialitu už nabízejí i běžné řetězce. Může (ale nemusí) mít certifikaci od organizací, které se ochranou práv zemědělců a udržitelností zabývají. A dočtete se, kde byla vypěstována a zpracována. Přinejmenším budete znát lokalitu a zpracovatelskou stanici, mnohdy ale i jméno konkrétního farmáře.
Proč stojí za to dbát na etický původ kávy?
Společnosti, které etickou kávu dovážejí, obvykle podporují místní komunity. Starají se, aby farmáři dostávali férovou cenu za své zboží a měli dobré pracovní podmínky, zajišťují jim vzdělávání či lékařskou péči.
Víte, že? Takovou společností je například Sucafina, od které často bereme kávu i my. Příběhy jednotlivých káv a způsoby pomoci pěstitelům s vámi sdílíme na našem blogu.
I díky lepším zemědělským technologiím, znalostem a finančnímu zázemí mohou farmáři své kávovníky pěstovat a zpracovávat s ohledem na krajinu a bez použití chemických hnojiv a pesticidů.
A pak je zde chuť a aroma. Individuální přístup, respektování lokálních podmínek a tradičních technik, nebo naopak nové, šetrnější metody pěstování a zpracování stojí za skvělými vlastnostmi v šálku.
A to je jeden z důvodů, proč etickou kávu vyhledává stále víc lidí. Sledujte při nákupu původ své kávy i vy. Aktivně vykročíte z kruhu zneužívání lidských a přírodních zdrojů. A budete za to odměněni vynikajícím chuťovým zážitkem.