Není nad lahodné ovoce v čokoládě doplněné při mlsání výbornou kávou! Pokud s tímto tvrzením souhlasíte, tak zpozorněte. Máme tu totiž novinku, která spojuje všechny tyto geniální chutě do jednoho šálku.
Naše nová Etiopie Wolichu Sodu obsahuje výrazné tóny borůvek, mandarinek a čokolády. Jedná se o směs odrůd tzv. etiopského dědictví, což jsou volně rostoucí a neevidované odrůdy arabiky pocházející přímo z Etiopie. Díky nedostatku umělé kultivace oplývají kouzlem divokosti a také různorodostí, která vás dokáže překvapit. Chuťový profil se liší region od regionu, někdy dokonce farmu od farmy.
Naše novinka vyrostla v mikroregionu Guji v oblasti Yirgacheffe, kde má káva ve výšce 2100 metrů nad mořem skvělé podmínky, které jí dávají jasný a rozpoznatelný charakter. O kávě z Guji se dočtete, že má komplexní chuť, je sladká, květinová, s náznaky bobulí či peckovic nebo černého čaje.
Pěstováním kávy se v této horské oblasti živí stovky drobných farmářů, jejichž políčka často nemají více než 2 hektary. Na 800 z nich svou úrodů sváží do stanice Wolichu Sodu, kde se zpracovává. Využívá se k tomu naturální metoda. Během sušení se plody každých 30 minut otáčejí, aby se zajistilo rovnoměrné působení vzduchu a předešlo se vzniku plísní. Třešně se také průběžně kontrolují a ty poškozené putují pryč. K prodeji je usušená úroda připravena za 8-20 dní.
Stanice Wolichu Sodu, založená v roce 2018, je sympatická nejen proto, že nabízí farmářům férové ceny a pomáhá jim zlepšovat jejich metody hospodaření, ale také z ní pochází výborná káva. Ochutnat můžete sami a rovnou také zjistit, jestli je rozmarné etiopské dědictví tím pravým šálkem vaší kávy. Připravte si ji jako espresso nebo využijte některou alternativní metodu.