Nejedna káva se do nabídky Naturpark 12 dostala prostřednictvím brněnské firmy Chicas Industry. Jejich přístup je jedinečný v tom, že s kávou přiváží i příběhy farmářů, kteří ji vypěstovali.
Chicas Industry tvoří dvě mladé ženy, Tereza Prejdová a Karolína Nekvindová. Dovážejí do Česka výběrovou kávu od malých farmářů, kterým nabízejí férové podmínky a uznání za jejich každodenní práci. Projektem Mujeres pak chtějí podpořit ženské majitelky kávových farem, jejichž postavení v řetězci pěstování a zpracování kávy je ještě k něco komplikovanější.
Tato nadstavba nad obyčejným obchodem je nám velmi blízká a je jedním z důvodů, proč kávu od Chicas Industry nacházíte i v naší nabídce. Druhým důvodem je to, že je prostě skvělá. Vyzkoušejte naši Kolumbii Doris María nebo Brazílii Sitio Santana.
A protože chceme, abyste znali příběhy naší kávy, usoudili jsme, že je na čase i Chicas Industry lépe poznat. Za obě spolumajitelky odpovídala Tereza Prejdová.
Založením firmy si splnily sen
Jak se stalo, že vyhledáváte malé farmáře a kupujete od nich kávu?
Obě společnice, já i Karolína, jsme už před založením firmy měly zkušenosti s kávou, každá z jiné části tohoto průmyslu. Karolína pracovala na Maltě v kavárně holandské pražírny LOT 61, poté tam sama kavárnu i zakládala a vedla. Já jsem v roce 2012 odjela do Kolumbie kvůli stáži a postupně se tam seznamovala s kávovými farmami. Po našem krátkém seznámení na jedné kávové akci v roce 2018 jsme spolu začátkem roku 2019 asi měsíc cestovaly po Kolumbii po farmách a zjistily jsme, že máme stejný sen – vozit zelenou kávu z producentských zemí.
Začaly jsme samozřejmě s kávou od farmářů, které znám už od svého prvního pobytu v Kolumbii, postupně se ale propojujeme s dalšími a dalšími. Všichni mají farmy v rozmezí od 1 ha do 8 ha. Průměrná farma v Kolumbii má 3-5 ha takže by se dalo říci, že v této zemi jsou snad všechny farmy „malé“. Existuje samozřejmě pár výjimek, takové velké farmy však mívají odbyt pro svou kávu už zajištěný.
Proč jste si vybraly právě oblast Kolumbie a nově i Brazílie?
Máme v Kolumbii silné vazby, s některými farmáři se já znám už od roku 2014. Brazílie přišla logicky na řadu jako druhá, protože i tam jsem cca rok pobývala, znám řeč a navázala jsem pár kontaktů, ze kterých teď těžíme, už v roce 2018 na světovém veletrhu kávy WOC v Belo Horizonte. Časem, doufám, využijeme zkušenosti Karolíny z Guatemaly a dalších zemí, které dříve procestovala.
V čem je káva z těchto zemí jiná/lepší/typická?
Kolumbie i Brazílie jsou ikony v produkci kávy.
Kolumbie je v současné době světová trojka v CELKOVÉ produkci a druhá na světě v produkci arabiky. Svojí biodiverzitou navíc nabízí velikou pestrost v pěstovaných odrůdách, díky technologickému pokroku disponuje také velkou diverzitou zpracování a tím pádem nabízí velkou škálu chuťových profilů. Pro většinu pražíren tvoří stálici v nabídce, a to i proto, že v Kolumbii se sklízí káva minimálně dvakrát ročně, v některých oblastech téměř kontinuálně (tady extrémně záleží na jednotlivých oblastech a podoblastech, jsou i takové, kde se sklízí pouze jednou ročně, ale celkově jako země disponuje Kolumbie nabídkou kávy téměř nepřetržitou).
A Brazílie?
Brazílie je největším producentem kávy na světě a také je lídrem ve vývoji a použití strojů na sklizeň a zpracování. Řada strojů a technologií je pak implementována i v jiných zemích. Plantáže v Brazílii jsou neskutečně velké, o malých farmách se mluví při rozloze několika desítek hektarů, ty opravdu velké mohou mít i stovky hektarů. Nás ale zajímá především kvalita a o té se často u brazilských káv trochu pochybuje – jak je možno vypěstovat kvalitní kávu na tak velkých farmách? Nás oslovila káva z hornaté oblasti Chapada Diamantina. Zrovna v této oblasti se díky kopcovitému terénu sklízí káva výhradně ručně a její chuťový profil se podstatně liší od klasických „brazilek“. Pak jsme hrdé na to, že budeme mít v nabídce už druhou sezónu experimentální kávy od mladého a progresivního farmáře Rafaela Vinhala z jejich rodinné farmy. To, co dělá, nás přímo fascinuje – kvalita a neskutečně rozmanité chuťové profily jeho káv nám pomáhají bořit mýty o „oříškočokoládových“ brazilkách.
V souhrnu, Kolumbie je unikátní svou diverzitou v profilech, odrůdách i chutích a svou vysokou kvalitou pěstovaných arabik, Brazílie pro nás, importéry výběrové kávy, je tak trochu neobjevený svět mnoha možností, doposud známá spíš svými komoditními kávami.
Káva od Chicas si zachovává svou jedinečnost
Jak jednotlivé farmáře nacházíte a oslovujete, podle čeho je vybíráte?
Začaly jsme s farmáři, které známe nebo kde máme nějaké vazby. Ti nás už při naší tour v roce 2019 propojili zase s dalšími farmáři a někde jsme navázaly kontakt už tehdy. Teď na dálku se snažíme zejména prohlubovat spolupráci tam, kde už nějaká probíhala, kupovat větší množství kávy od farmářů, se kterými jsme už nějak začali spolupracovat, a teprve poté hledat další. Až v případě, že sháníme do naší nabídky něco specifického (třeba určitou odrůdu) nebo naši farmáři zrovna nemají kávu, tak sháníme přes naše kontakty nové kávy. No a snad se po složitém roce a půl podaří opět se do Kolumbie na konci roku vydat a naše vazby s farmáři utužit a zhodnotit první roky naší spolupráce.
V čem jsou kávy od malých farmářů lepší, zajímavější nebo zkrátka proč by je měli lidé vyzkoušet?
Odpovím přirovnáním – důvod je úplně stejný jako proč kupovat víno z rodinného vinařství, maso z menšího, lokálního chovu, chleba z místní pekárny, která používá mouku z malého mlýna.
Všechny kávy z Kolumbie jsou v podstatě od malých farmářů, jenže pokud je kupuje velká firma, které nezáleží na zachování transparentnosti a dohledatelnosti až k farmáři, prodávají se jako směs neboli blend káv ze všech farem i regionů a ztratí se jejich jedinečnost. Často se také touto formou obchodu ztratí čerstvost káv, protože leží ve velkých množstvích ve skladech déle, než by mohly. Pro ty, kteří fandí jednotlivým zemědělcům, se ztratí informace o tom, kdo jejich kávu vypěstoval, a pro ty náročnější, kteří už degustují a obdivují různorodost kávových chutí, zmizí možnost porovnat rozdíly mezi jednotlivými regiony, odrůdami nebo procesy (podobně jako u vína). Ne každý exportér-importér se navíc zaručí, že platí farmářům tolik, kolik by si opravdu zasloužili, nebo alespoň tolik, aby to pokrylo jejich náklady. My se od začátku snažíme o opak, jsme to přímo my, Chicas, které s farmáři cenu za jejich kávu vyjednávají, a díky velkému vhledu do problematiky vnímáme jejich potřeby. Mimochodem, většina farmářů a farmářek, se kterými spolupracujeme, je silně hnána motivací prodávat svou kávu tam, kde se v procesu neztratí jejich jméno a kde i cílový zákazník může ocenit, co pro něj dělají. Nejde tedy jen o peníze, ale o docenění práce, kterou dennodenně odvádějí.