Pokud čtete blog pražírny výběrové kávy, buď ji už pijete a vyhledáváte, nebo se s ní teprve chcete seznámit. Pro druhou skupinu čtenářů máme pár tipů, jak šetrně přejít na zcela jinou úroveň vychutnávání kávy.
Tzv. komoditní káva je ta, která je běžně dostupná v supermarketech, dostanete ji v mnohých restauracích a dokonce i kavárnách. Její hlavní vlastností je uniformní, dokonale zaměnitelná chuť, obvykle s větším podílem hořkosti.
Když jste na ni zvyklí a z jakéhokoliv důvodu ochutnáte kávu výběrovou, může vás zaskočit. Na rozdíl od komoditní vám asi bude připadat kyselá a možná vás zneklidní, že zanechá různé chuťové tóny a dozvuky.
Jak si na jinou chuť zvyknout? Postupně.
Pro přechod od sladkých nápojů s mlékem zkuste pro začátek varianty jako je flat white, který má více kávové a méně mléčné chuti.
Začněte navštěvovat kavárny, o nichž víte, že podávají výběrovou kávu, a ochutnávejte. Zpočátku třeba jemnější lungo či americano. A postupně se propracujte k espressu nebo filtrované kávě.
Přechod od jednorozměrné hořké k mnohovrstevnaté ovocné chuti usnadní kvalitní blendy. Tedy pečlivě vytvořené směsi různých odrůd rozličného geografického původu. Bývají chuťově konzervativnější než jednodruhové výběrové kávy, ale bohatší než komoditky.
Příkladem jsou naše nové Kokořínské blendy.
První je směs vybraných zrn z Brazílie. V přísném hodnocení obstojí jen nejkvalitnější exempláře o velikosti 6,75 až 7 milimetrů, nepoškozené a správně zralé. Směs je v kategorii NY2, což znamená, že v 200 gramech kávy jsou maximálně čtyři poškozená zrna. Kdyby pocházela od jednoho farmáře nebo sdružení, mohla by aspirovat na kategorii výběrové kávy. V chuti má lískový oříšek, čokoládu a pralinky, bude to tedy příjemný přechodový parťák.
Druhý Kokořínský blend už je rovnou směsí výběrových káv, a to Brazílie Pe De Cedro a Burundi Kibingo Oro. Může se stát druhým krokem na vaší cestě k lepší kávě. Připomene vám pomelo, meruňku a skořici. Vytvořili ho přímo naši pražiči smícháním samostatně upražených zrn těchto dvou výběrových druhů, je to tedy doslova káva s chutí Naturparku.