Blog | Jak probíhá pražení?

jak probíhá pražení 3

Život je krátký, aby se pila špatná káva. A jak připravujeme tu naši NATURPARK 12?

Zelená zrnka se vsypají do pražičky trychtýřem a putují až do bubnu, který se po celou dobu otáčí, aby se všechna zrna upražila rovnoměrně. Při zahřívání se zrnka zmenšují, protože se z nich odpařuje voda, a také tmavnou. Po zhruba 9 minutách přichází první prasknutí, tzv. first crack.
Zrnka v tuto chvíli opět zvětší svůj objem a zároveň se dějí první chemické změny. Konkrétně se rozkládají škroby na cukry, rozpadají se kyseliny a uvolňují se oleje.

Po ukončení pražení je důležité kávová zrna rychle zchladit, aby se ukončily veškeré chemické procesy. Chlazení probíhá na sítech, kde je káva prohrabávána otáčejícími se hrabičkami.

Poté se nechají zrnka několik dní stařit, aby se stabilizovala jejich chuť. A když dá Sabri po pravidelném cuppingu kávě zelenou, putuje do našeho e-shopu a přímo na váš stůl.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.