V menu e-shopu NATURPARK 12 si můžete vybrat z nabídky kávy na espresso a na filtr. Víte ale, v čem se tato zrna od sebe liší? A co když si z kávy na espresso rozhodnete připravit kávu filtrovanou?
Espresso má intenzivní chuť i aroma a hutnější strukturu. Je to výrazná káva v malém objemu. Je základem pro mnoho dalších nápojů a skvěle chutná samotné, stejně jako v kombinaci s mlékem.
Filtrování patří mezi tzv. alternativní metody přípravy kávy. Podává se ve větším objemu, má lehčí chuť, proto se může zdát slabší, ač někdy opak je pravdou. Obsahuje daleko více chuťových a aromatických prvků, které se teprve postupně rozvíjejí, pije se proto zpravidla bez mléka, aby veškeré jemné nuance vynikly.
Odlišná chuť a styl výsledného nápoje jsou dané nejenom odlišným způsobem přípravy. Ovlivní je také intenzita pražení kávových zrn, která na svou kávu použijete.
Zrna kávy na filtr jsou světlejší. Kratší doba pražení, která končí brzy po tzv. prvním cracku, ponechá v chuti výrazněji zachovány ovocné a karamelové tóny původních třešní. Taková zrna chutě uvolňují pomaleji, proto se lépe hodí na pomalejší způsoby přípravy kávy, jakým je právě filtrování. Do naší nabídky pro pražení na filtr vybíráme zrna chuťově bohatých odrůd např. z Etiopie, Keni nebo Burundi.
Oproti tomu zrna kávy na espresso se praží déle, jsou tedy tmavší. U nich již ovocnou kyselost a karamel doplňuje hořkost pražení, nápoj z nich bude výraznější. Jsou také lépe rozpustná a rychleji uvolňují aromatické látky, proto se perfektně hodí právě na rychlou a intenzivní extrakci při přípravě espressa.
A co se stane, když si z tmavě pražených zrn rozhodnete připravit filtrovanou kávu nebo naopak světlejší zrna použijete na espresso? V podstatě nic, jen váš dojem z kávy možná nebude takový, jak jste zvyklí. Pokud ale máte chuť experimentovat a zkoušet, jaké množství kávy či délku přípravy budete potřebovat pro dobrý výsledek, můžete být příjemně překvapeni. Jestli se však raději spolehnete na doporučení odborníků, pak využijte našeho rozdělení na e-shopu a trefíte se s jistotou.