Asi jste si už zvykli, že vám podrobněji představujeme každou novinku v nabídce Naturpark 12. A jinak tomu není ani u naší nové Keni Wahundura Murang’a AA.
Keňská výběrová káva je proslulá svou jedinečnou kvalitou. Začíná to u výborných, v této zemi vyšlechtěných odrůd a pokračuje pečlivým zpracováním s pozorností ke každému detailu. Výsledkem je káva exkluzivní a nezapomenutelné chuti.
Stejně jako naše novinka, plně promytá káva s vynikající, komplexní ovocnou chutí, v níž dominují šťavnaté ostružiny, višně a karamel. Pyšní se velkými zrny, označení AA totiž znamená, že žádné zrnko není menší než 7,2 mm.
Vyrostla v oblasti Kiiraini v regionu Murang’a, který leží ve střední Keni. Káva z této oblasti je charakterizovaná jako sladká, ovocná a květinová, často v ní cítíme chuť bobulí, zejména pak ostružin (jako u té naší), a peckovic (což jsou v našem případě višně).
V názvu najdeme označení promývací stanice Wahundura Factory. Je to jedna ze čtyř stanic provozovaných sdružením farmářů Kamacharia. Svou úrodu sem sváží přes 1100 drobných pěstitelů, jejichž pozemky pokrývají rostliny odrůd Ruiru 11 a SL28.
Třešně podstupují pečlivý ruční výběr, projdou jen ty správně zralé, ale nepřezrálé, červené kusy. Ty jsou zbaveny dužiny, fermentovány po dobu 16-24 hodin a promývány. Závěrečné fáze zpracování probíhají v suché zpracovatelské stanici Kahawa Bora.
Kahawa Bora poskytuje farmářům i vzdělávání, radí a pomáhá jim s pěstováním i inovacemi a učí je, jak kvalitně zpracovávat kávu a uspět s ní na trhu. Výsledkem jsou lepší životní podmínky pro farmáře a jejich rodiny.
Pokud vás bombastické spojení ostružin, višní a karamelu zlákalo, určitě ho vyzkoušejte. Nejlepší metodou přípravy je filtr, který vám umožní vychutnat každou nuanci.