Káva a ptáci, to se na první pohled moc neslučuje. Naše kolumbijská novinka však byla zpracována za podpory programu Guacharos, který se jmenuje právě podle jedinečného nočního ptáka z této oblasti.
Gvačaro jeskynní se na pohled podobá lelkovi, díky vykuleným očím a dlouhým vousům kolem zobáku vypadá lehce strašidelně. Patří mezi zástupce typické fauny severní části Jižní a Střední Ameriky. V názvu programu se ocitl jako symbol zdejší přírody.
Cílem programu, za nímž stojí obchodní společnost InConexus, je totiž vzdělávání farmářů, aby dokázali pěstovat kvalitnější kávu novým, udržitelným způsobem šetrným k životnímu prostředí, a poté ji případně i sami sebevědomě nabízet na trhu. Za kvalitní eco friendly kávu pak získají lepší ceny.
Každé zrnko bylo ručně vybráno
Výběrová káva Kolumbie Guacharos, kterou vám představujeme, pochází z regionu Hulia & Nariño z nadmořské výšky 1500-1800 metrů nad mořem a je tvořena zrny z odrůd Castillo a Caturra. Pod křídly programu Guacharos ji vypěstovala desítka malých farmářů.
Způsob zpracování je naturální. To znamená, že se suší celé bobule, dužina a slupka se z nich odstraňují až po usušení. Tento proces trvá asi 30 dní a zrna je přitom třeba hlídat, otáčet a promíchávat, aby neplesnivěla. Mimořádně důležitý je pečlivý ruční výběr jen těch nejlepších, zralých bobulí, každé jedno zrnko tedy prošlo přísnou inspekcí. Jedná se o nejvíce ekologický způsob úpravy a pokud je proveden správně, dává kávě plnou chuť a skvělé aroma.
Důkazem je právě i tato naše kolumbijská káva Guacharos, která vám v chuti připomene jablíčko a grapefruit, černý čaj, karamel a čokoládu. Napražili jsme ji na filtr i na espresso, vyberte si tedy variantu podle svého gusta a vyzkoušejte, jak chutná káva, která vyrostla s ohledem na místní přírodu.
Foto: The Lilac Breasted Roller – flickr.com, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3413250
Gvačaro jeskynní – https://cs.wikipedia.org/wiki/Gva%C4%8Daro_jeskynn%C3%AD