V jedné skupině přátel se zaručeně najdou takoví, kteří bez mrknutí zvládnou pět káv denně, a jiní, kteří tak tak snesou jediný šálek. Jak je to možné?
Množství kávy, kterou za den vypijeme, se může zvýšit, pokud si ji dopřáváme pravidelně. Ale základní výchozí bod máme daný geneticky. Překvapivé, že? Kdo by to byl řekl, že máme speciální gen pro kávu!
Skutečnost je ale taková, že tento gen se nespecializuje jen na kávu. Ovlivňuje produkci určitých enzymů v našem těle, které umí v játrech zpracovávat nejen kofein, ale například i některé léky. Podle toho, jakým způsobem to dělá, pak reagujeme na přísun kofeinu.
Rychlé a pomalé spalování
Hypersenzitivita na kofein znamená, že se zpracovává pomaleji a tělo reaguje velice citlivě už na dávky menší než 100 mg. Stačí tak i jedno espresso a může následovat bušení srdce, třas rukou, nervozita či nespavost. Pro lidi z této skupiny bude lepší čaj nebo káva bez kofeinu. Pokud by na kávě trvali, vhodný je nejvýš jeden šálek slabší kávy za den, a to ještě nejlépe dopoledne.
Hyposenzitivita na kofein je naprostým opakem. Metabolismus těchto lidí spálí kofein velice rychle, a navíc bez velkých či dlouhotrvajících účinků. V pohodě zvládnou několik káviček denně, nevadí jim vypít si šálek těsně před spaním. Co je výhodou pro chuťové buňky, pokud kávu milujete, se ale může ukázat jako nevýhoda, když vás ani pořádně nepovzbudí. Pozor také na příliš velkou konzumaci, mohli byste si přivodit nežádoucí zdravotní následky.
Optimální množství, kdy má káva prospěšné účinky na zdraví, jsou 2-3 šálky kávy denně.
No a někde mezi těmito dvěma póly jsou lidé, kteří si dají dvě až čtyři kávy za den bez potíží a když si kávu vypijí dostatečně dlouho před večerkou, v pohodě usnou.
Do které skupiny patříte vy? Jestli kávu dáváte s přehledem, máme pro vás v e-shopu Naturpark 12 skvělé lahůdky. Vyzkoušejte a vnímejte přitom, co s vámi naše vynikající káva dělá.