Protože chceme, abyste znali jak chuť naší kávy, tak i vše, co stojí za ní, postupně vám představujeme tým lidi, kteří se starají o to, abyste si ji mohli vychutnat. Dnes to je Alexandr Atanasov, obchodní zástupce naší pražírny.
Právě jeho prostřednictvím se naše skvělá káva dostává třeba právě k vašemu kavárníkovi. A nejen káva, ale i obrovská spousta znalostí. Jako milovník kávy totiž Alexandr svou prací žije a velmi rád si se zákazníky o tomto lahodném nápoji povídá.
Kávové začátky
Ke kávě se dostal v roce 2002, kdy se zúčastnil svého prvního školení. Byla z toho velká láska k tomuto nápoji a z koníčka se postupně stala profese. Pod křídly NATURPARK 12 a spolku Revenium představuje a nabízí kávu zájemcům, hledá pro ni nová odbytiště a pečuje o stávající zákazníky. Prodejní část práce pak doplňuje oblast poradní. Alexandr je totiž skutečnou studnicí kávových znalostí, které si nenechává pro sebe. Umí tak proškolit zákazníky o samotné kávě, poradí například i s nastavením mlýnků či výběrem kávovaru.
A jak kávu vidí on sám?
Výborná káva je povznášející zážitek
Co vás baví na práci pro Revenium a NATURPARK 12?
Když jsem naposledy hledal pracovní uplatnění, chtěl jsem samozřejmě, aby mělo něco společného s kávou. A k tomu, aby ta práce měla smysl i pro společnost. Nabídka z Revenia mě tak oslovila právě proto, že to není jen byznys, ale má i stránku sociální. Už když jsem provozoval kavárnu, pracoval u mě zaměstnanec s Downovým syndromem, věděl jsem tedy, že spojení s handicapovanými lidmi skvěle funguje. A na samotné práci mě baví její dvě stránky, strategicko-prodejní a poradní. To si užívám, povídání o kávě je totiž super.
Jaký je váš vztah ke kávě?
Káva mě baví. Jako součást gastronomie se neustále rozvíjí a má spoustu podob, stejně jako přístup k ní. Můžete ji brát jen jako teplý nápoj, který člověka povzbudí, nebo jako určitý fenomén. Propojit samotnou chuť nápoje s dalšími znalostmi o něm. Je to jako s vínem, čajem a podobně. Když o ní něco víte, lépe se orientujete v nabídce a dokážete najít to svoje. Také si ji lépe vychutnáte. Dobrá káva je povznášející zážitek.
Jak máte vy osobně rád kávu?
Pokaždé jinak, podle denní doby, podle příležitosti i podle toho, na co mám právě chuť. Ráno si například dělám silnou černou kávu v moka konvičce, ale nerad se omezuji na jedinou možnost. Myslím si, že držet se celý život jednoho je velice omezující. Chci, aby moje káva ladila s tím, co právě v danou chvíli od nápoje potřebuji: dodat energii, nebo naopak uvolnit, vytvořit chuťový zážitek…
Co jste schopen udělat pro šálek dobré kávy?
Dost. Když jsem někde mimo domov, to správné místo na kafe si vždy vyhledám. S atmosférou a přístupem ke kávě, který mi sedí.
Poznáte dobrý podnik?
Řekl bych, že za ta léta už ano. Jednak mám už vytrénované oko, vím, jaké indicie hledat. A pak také Češi se v kávové kultuře hodně zlepšili.
Máte nějakou kávovou radu pro naše čtenáře?
Každá káva je úplně jiná, to mě na ní baví nejvíc. Proto bych chtěl všem doporučit, pokud je také káva baví, aby zkoušeli, ochutnávali, objevovali kávu i vše, co je s ní spojené. Člověka to obohacuje.
Kontakt na Alexandra: ✆ +420 704 110 196; ✉ [email protected]