Blog | Keňa Kabingara PB má kulatá zrna nazývaná peaberry

Afrika jako kolébka kávy nesmí v nabídce Naturpark 12 nikdy chybět. Seznamte se s další africkou kávou, která kromě vynikajících chuťových vlastností zaujme neobvyklými kulatými zrny.

Novinka beze zbytku naplňuje očekávání spojená s výběrovou kávou z Keni. Je jedinečná, výrazně ovocná, sladká, plná šťavnatosti bobulí a peckovic. Když si naši Keňu Kabingara PB připravíte, okouzlí vás květinové aroma a karamel s pikantní chutí rybízového likéru a citrusovým tónem.

Specialitou této várky jsou zrna typu peaberry. Zatímco obvykle v třešni zrají proti sobě dvě zrna, která jsou díky vzájemnému působení plochá, někdy se stane, že se vytvoří jen jedno semeno. A protože nemá druhé, kvůli němuž by se muselo omezovat, zůstává kulaté, takže připomíná hrášek (pea). Peaberry zrna dávají obvykle kávě lehčí charaktervýraznější aciditou.

Káva Keňa Kabingara PB pochází z regionu Kirinyaga. Nadmořská výška 1600-1800 metrů a horské klima s teplými dny a chladnými nocemi způsobuje, že zde zrají sladké a pevné třešně. Hýčkají si tady původní keňské odrůdy Batian, Ruiru 11, SL28 a SL34, a ty tvoří také náš mix.

Protože je v regionu velké zalidnění a nedostatek půdy, farmaří se v malém. Pěstitelé kávy v této oblasti mívají kolem 250-350 stromků na pozemcích menších než 1 hektar. Svou úrodu pak přivážejí do zpracovatelské stanice Kabingara, kterou vlastní sdružení farmářů Karithathi, a kde se káva ze zhruba 800 farmiček zpracovává mokrou metodou promývání. Během sušení pracovníci stanice zrna často obracejí a v nejžhavějších hodinách dne je stíní, aby zajistili rovnoměrné a pozvolnější sušení.

Jestli je lehké, svěží aroma květin a ovoce vaším šálkem kávy, určitě tuto africkou lahůdku vyzkoušejte. Doporučujeme ji na filtr, protože tak jednotlivé vrstvy chuti nejlépe oceníte.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.