Také si nedovedete představit své ráno bez šálku čerstvé kávy? To, že za povzbuzující efekt může kofein, je všeobecně známá věc. Méně se už ale ví, že není jenom v kávě (nebo čaji).
Kofein je alkaloid, chemická látka, která rostlinám pomáhá bránit se proti škůdcům. Přirozeně se vyskytuje zhruba v 60 druzích rostlin. Tady jsou některé z nich.
Káva. Nejznámějším přírodním zdrojem kofeinu jsou kávové bobule, po kterých získal i své jméno. Robusta má v sobě víc kofeinu než arabika, výsledné množství v šálku však záleží také na způsobu přípravy. Orientačně lze říci, že 30 ml espressa obsahuje asi 50-60 mg kofeinu, 120 ml filtrované kávy pak přibližně 85 mg kofeinu. Věděli jste, že i káva bez kofeinu obsahuje minimální množství této látky?
Čaj. Kofein z lístků čajovníku, z nichž se připravuje např. černý, zelený nebo bílý čaj, se nazývá thein. Když porovnáte porci suchých čajových lístků a kávových zrn o stejné hmotnosti, zjistíte, že v hromádce čaje je kofeinu více. Protože ale na přípravu jednoho hrnku spotřebujeme méně čajových lístků, ve výsledném nápoji má potom větší obsah kofeinu právě káva. Zajímavé, že? Chcete-li si vychutnat “čaj” bez kofeinu, zvolte rooibos nebo bylinkovou či ovocnou směs. Výborné kombinace přímo z Kokořínska najdete na našem e-shopu.
Yerba maté. Jihoamerický druh cesmíny má kofein v listech. Ve své domovině je to oblíbený nápoj a natrefíme na něj i v českých čajovnách. Kofein najdeme i v dalších druzích cesmín, které se v místech svého přirozeného výskytu používají pro přípravu nápoje. Patří k nim např. cesmína yaupon z jihovýchodu severní Ameriky nebo amazonská guayusa.
Guarana. Domovem této superpotraviny je Brazílie. Pomáhá předcházet kardiovaskulárním nemocem, působí jako antioxidant, antidepresivum, a dokonce i afrodiziakum. Mohou za to semena, která obsahují asi čtyřikrát více kofeinu než kávové bobule a k tomu i další stimulanty a prospěšné látky. Guarana je tak opravdová pecka, která probudí doslova každého.
Kakao. Kofein se ukrývá i v kakau a čokoládě. Zkonzumovat před spaním na posezení celou tabulku vysokoprocentní hořké čokolády tak může u citlivějších jedinců vyústit v bezesnou noc! Mléčná čokoláda nebo hrnek kakaa oproti tomu obsahují jen asi tolik kofeinu, jako bezkofeinová káva.
Kolové ořechy. Pochází z afrických deštných pralesů a používají se např. k výrobě colových nápojů nebo do různých léků, ať už podle západní nebo tradiční medicíny.