Africká káva je nejen Etiopie nebo Keňa. Výbornou nabídku má také nepatrné středoafrické Burundi ležící na březích jezera Tanganika. Přivezli jsme odtud skvělé Burundi – Gahahe, které určitě stojí za ochutnání.
Kávu zde téměř výhradně produkují drobní farmáři. Malý objem úrody jim umožňuje soustředit se na kvalitu, což stále více zviditelňuje Burundi na mapě nejlepší výběrové kávy.
V obtížných podmínkách země po desetiletí zmítané nepokoji se zemědělci sdružují kolem zpracovatelských stanic, jako je Gahahe v oblasti Kayanza. Sem dopravuje svou úrodu 1740 pěstitelů kávy, kteří na svých malinkých farmičkách opatrují z velké části tradiční odrůdu Red Bourbon. Ta dává hebkou, chutnou kávu nejvyšší kvality.
Podpora ekologického hospodaření zlepšuje život farmářů
Problémem u této odrůdy jsou malé keříky, které rychle stárnou. Aby se populace rostlin obnovila, o to se stará organizace Bugestal. Šlechtí ve školkách rostlinky a prodává je majitelům farem za nízké ceny. Dodává jim také organická hnojiva z kompostované kávové dužiny. Zvyšuje tak soběstačnost malých zemědělců i dlouhodobou udržitelnost jejich hospodaření. Další organizace, jako např. Greenco, podporují ekologické hospodaření a celkové zlepšování života pěstitelů kávy v Burundi.
Na zpracovatelské stanici Gahahe se třešně několikrát ručně třídí, poté se ty nejlepší zpracovávají suchou, naturální metodou. Suší se v tenké vrstvě na vyvýšených stolech, pracovníci stanice je často obracejí, před deštěm či velkým horkem je ukrývají a stíní. Tuto nepřetržitou péči kávová zrna odměňují výrazně sladkou, čistou a často květinovou chutí.
My jsme do našeho e-shopu přivezli skvělý vzorek nabízející sladkou chuť malin, melounu a ananasu. Bude výborně chutnat jako jemná filtrovaná káva.