Blog | Metody zpracování kávy, aneb honey není med. I když…

Náš kávou provoněný e-shop Naturpark 12 se vás snaží informovat o mnoha detailech nabízených káv. Najdete u nich uvedeno také to, jakou metodou byla ta která výběrová káva zpracovaná. Podívejme se teď na metody zpracování blíže.

Úvod do problematiky máte za sebou – článek si můžete přečíst na našem blogu. Už víte, že mokrá neboli promytá (washed/fully washed) metoda umí zvýraznit vlastnosti odrůdy. Káva má lehčí tělo, čistou chuť a jasnou, svěží aciditu. Mívá větší podíl hořkosti. 

Káva zpracovaná naturální, suchou nebo také přírodní metodou (dry, natural) je plnější, má vyšší sladkost a ovocnou chuť. V některých případech může připomenout dokonce víno. Mezi těmito dvěma póly se ale nachází celá řada mezistupňů, které také stojí za představení. 

Metoda honey nemá navzdory svému názvu nic společného s medem. Káva se při ní nejprve částečně zbaví dužiny a poté se i se zbývající částí dužiny suší. Získá tak čistou, středně sladkou chuť s nízkou aciditou. Může mít chuť peckovic (např. švestky) nebo oříšků či mandlí. 

Víte, že? Setkáte se také s termínem pulped natural. Zatímco někteří odborníci ho považují jen za jiný název pro metodu honey, jiní jej vnímají jako samostatný způsob zpracování. Od honey se v tom případě liší menším množstvím dužiny na povrchu zrn. 

Podle množství dužiny rozlišujeme i různé stupně honey metody.

White honeyyellow honey mají méně dužiny. Sušení předchází částečné promytí. Jsou proto lehčí a více se blíží kávě zpracované mokrou metodou. Obvykle bývají dobré na filtr.

Gold, red nebo black honey se díky vyššímu podílu dužiny naopak podobají spíše naturálně zpracovaným zrnům. Gold honey se suší rychle na suchém a slunném místě, red honey v prostoru více chráněném před sluncem a s vyšším podílem vlhkosti a black honey je produktem pomalého sušení kompletně ve stínu. Taková káva pak skutečně chutná, jako byste si do šálku přidali kapku medu, a vynikne nejlépe jako espresso.

Teď, když víte o zpracování kávy zase o něco více, prozkoumejte náš e-shop a vyberte si, co vás nejvíce zaujme.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.

Všechny nové objednávky budeme expedovat
po 2. lednu 2025.

Děkujeme za pochopení.