Káva, stejně jako jakákoliv jiná potravina, mění v průběhu času své vlastnosti. A to jak upražená u vás ve spíži, tak i zelená u obchodníka. Ve vybraných případech může být starší sklizeň zdrojem luxusní chuti, někteří zpracovatelé proto zrna záměrně zestařují.
Stařená káva se stala v gurmánských kruzích módním pojmem podobně jako stařené víno nebo whisky.
Než se zelená káva dostane do pražírny, obvykle to nějakou chvíli trvá. Když jsou zrna uchovávána v chladu a suchu, ovlivní to jejich vlastnosti jen málo, ale vlhko a teplo způsobí podstatnější změnu. Čerstvě sklizená káva bývá svěží, jasná a ovocná, v průběhu času může získat hloubku a pikantnost. V jiných případech se ale naopak projeví jako zatuchlá a příliš dřevitá. Záleží na druhu a kvalitě zrn i podmínkách při skladování.
Tip: Na e-shopu Naturpark 12 najdete pestrý výběr chutí pro každého. Vyzkoušejte oříškovočokoládovou Brazílii Fazenda Bela Vista, lahodnou Keňu Kabingara PB s náznakem rybízového likéru nebo ovocně šťavnatou Indonésii Kerinci Gunung.
Stařená káva pro gurmány
Pokud konkrétní kávě čas svědčí, může být postařena schválně. Tradičně skladováním po dobu několika měsíců až let (doprovázeným ovšem velmi pečlivou péčí a průběžným ochutnáváním). Při jiné metodě, která je rozšířená hlavně v Indonésii, jsou zelená zrna vystavena vysokým teplotám a vlhkosti.
Víte, že? Káva dovážená do Evropy v 16. století byla ve skutečnosti také stařená, protože strávila spoustu času na lodi a ne vždy v nejvýhodnějších podmínkách – působil na ni slaný mořský vzduch. Evropané si na tuto chuť zvykli a čerstvé sklizně jednu dobu přímo odmítali.
Stařená káva může být mimořádně jemná, současně však chuťově výrazná. Bude mít plné tělo, sladkost a jen velmi malou aciditu. Vlivem délky a místa skladování (například v dřevěných sudech) se někdy objeví originální dubový či kouřový tón.
Ale v některých případech rychlého umělého staření může také získat jistou trpkost. Vybírejte proto obezřetně a jako vždy platí – nejlepší je nakupovat tam, kde vám o každé kávě mohou říct, v jakých podmínkách vyrostla a jak byla zpracována.