Než se káva v podobě voňavého a lahodného nápoje dostane do našich šálků, ujde dlouhou cestu. Jak si ji vychutnáme, záleží na mnoha faktorech, od způsobu přípravy, přes zpracování a skladování, až po zemi původu či samotnou rostlinu, na níž vyrostla.
Arabika nebo robusta
Vše začíná kávovníkem. Možná jste ani netušili, že není jen jeden. Botanikové by vám vyjmenovali až 500 druhů! Pro milovníky kávového nápoje mají největší význam dva. Coffea Arabica dává kávu zvanou arabika, Coffea Canephora kávu robusta.
Arabika je chuťově jemná, voňavá, obsahuje méně kofeinu či minerálů, zato více sacharidů a má větší aciditu. Existuje řada odrůd, např. Bourbon, Catuai a další, které nabízejí pestrost chutí. Je ale také náročnější na podmínky pěstování, a proto dražší.
Robusta je bohatší na minerální látky i kofein, má silnější tělo a hořkou, drsnější chuť. Na rozdíl od arabiky tvoří cremu (tu typickou lákavou pěnu), i když už není nejčerstvější. Je odolnější a levnější. Bývá tradičně hodnocena jako méně kvalitní, ale její zemitost má své příznivce. A pozor, u průmyslově produkovaných káv se může stát, že taková odbytá arabika bude ve výsledku horší, než dobrá, hýčkná robusta.
Žebříčky kvality
Kávy se dají rozdělit také podle toho, v jaké nadmořské výšce rostou. Můžete narazit na poučku, že čím vyšší, tím je káva lepší. Je však třeba vzít v úvahu také přírodní podmínky dané oblasti, jako je kvalita půdy, povětrnostní podmínky i samotná péče farmáře, proto se tímto ukazatelem nedá spolehlivě řídit.
Vynikající kvalitu má káva výběrová. Je to většinou jednodruhová káva z jedné plantáže, ze selektivního ručního sběru těch nejkvalitnějších třešní. Při hodnocení kvality nesmí mít méně než 80 (někdy se uvádí dokonce až 85) bodů ze sta.
Tak už se lépe vyznáte v popiscích na etiketách? Chuťové vlastnosti kávy nicméně ovlivňuje také způsob pražení a doba, která od něj uplynula. Kávu pro Naturpark 12 vždy pečlivě vybíráme a do nabídky se dostává čerstvě po upražení, takže plně vychutnáte všechny její kvality. Aby vám šálek naší kávy vždy lahodil.