Výběrová káva je skvělá v tom, že v každém šálku nabízí pestrobarevnou paletu chutí a vůní. A také příběhů. Jeden z nich právě píše lahodný zástupce z Indonésie, novinka na našem e-shopu Naturpark 12.
Indonésie – Sadayana nás zaujala nejen svým chuťovým profilem, ale také tím, že i ona, tak jako jiné kávy Naturpark 12, má pozadí, které stojí za to sdílet. Tentokrát je o spolupráci.
Na západě ostrova Jáva, v regionech Gunung Halu a Gunung Tilu, se v roce 2022 spojilo asi 200 farmářů a založili zpracovatelskou stanici Sadayana. Její název znamená v sundštině „Pracovat společně“. A právě to bylo od začátku jejich cílem: společně hledat nové příležitosti na trhu a nové metody zpracování kávy. Výstavbu a provoz stanice podporuje organizace Sucafina, farmáři tak mají přístup také k výhodným cenám sazenic a ke vzdělávání.
Svou ručně sklizenou úrodu svážejí ke zpracování z malých políček, která obdělávají ve výšce 1200–1700 metrů nad mořem. Pěstují tam nejčastěji odrůdy Sigarar Utang, Timor a Typica.
Tip: Přečtěte si, jak vznikly a jaké jsou tyto odrůdy kávy z Indonésie.
Ve stanici projdou zrna procesem plného promytí a po usušení putují do světa. Káva ze Sadayany mívá typickou chuť Indonésie: čistou, vyváženou a sladkou se stopami ovoce a někdy i pikantnějšími tóny tabáku či kůže.
Ta naše je po upražení příjemně ovocná, v chuti rozpoznáte jahody a meruňky, které doprovází květinové aroma. Pokud si z ní připravíte filtr (nebo vyzkoušíte jinou alternativní metodu), vychutnáte si jednotlivé tóny, jak se budou v šálku a na patře postupně rozvíjet.
Je-li pro vás káva nejen rychlou vzpruhou, ale také labužnickým zážitkem, neměli byste si tuto Indonésii nechat ujít.