Blog | Příslušenství pro přípravu kávy – díl čtvrtý

blog-prislusenstvi-chemex

Únor bílý, pole sílí. Zda tomu tak opravdu bude, to vám nezaručíme. Ale jistotou je, že vám i v únoru přinášíme nový díl seriálu o rozmanitých možnostech přípravy kvalitní výběrové kávy v domácím prostředí. Dnes kávový obřad pojďme pojmout trochu alchymisticky. Na řadě je chemex.

Tato příprava kávy však není žádnou vědou. Dokonce je vhodná pro ty z vás, kteří se obáváte moka konviček a vakuum potů. Jde o jednoduchou a esteticky příjemnou metodu, se kterou vykouzlíte moc dobrou filtrovanou kávu. Jednou z předností chemexu je snadná údržba, lehce jej vyčistíte.

Do chemexu se používá filtr. Skleněná konvice z odolného borosilikátového skla připomíná laboratorní baňky, někomu se možná vybaví přesýpací hodiny. Úzkou část chemexu dělí část dřevěná, připevněná je koženou šňůrkou. Za ni se chemex snadno drží, ale jde také o bezpečnostní vychytávku – nespálíte se o horký obsah konvice.

Opravdu celý postup není náročný? Není. Do vrchní části chemexu se vkládá filtr s kávou, množství záleží na objemu použité vody a preferované síle kávy. Filtr je nutné propláchnout horkou vodou, protože jinak může nepříznivě ovlivnit výslednou chuť kávy. Díky filtru však nemáte v šálku kávy žádná drobná zrníčka, jako tomu je například u french pressu. Kávu volte jednodruhovou, samozřejmě čerstvou, hrubě mletou. Před začátkem přípravy je dobré propláchnout horkou vodou i nádobu, tím se ohřeje a neochladí kávu.

Pro zalití kávy použijte vodu horkou 94 až 96 °C. Nejprve kávu zalijte jen trochou vody, aby se předpařila, začala jemně bublat. Tomuto procesu, kdy uniká CO2, se správně říká, že káva vzkvétá. Poté můžete začít nalévat horkou vodu na kávu. Vše pěkně pomalu, krouživými pohyby, aby se veškerá káva spařila rovnoměrně. Voda se louhuje s kávou, postupně překapává do spodní části chemexu. Procesu dejte přibližně 4 minuty, pak filtr vyhoďte. Je hotovo, můžete servírovat výtečnou filtrovanou kávu.

Máte pocit, že káva má slabé tělo? Zkuste příště namlít kávu trochu jemněji a snižte poměr kávy a vody. Přijde-li vám káva příliš hořká, namelte ji o něco víc nahrubo a zvyšte poměr kávy a vody. Snažte se však stále dodržovat stejnou teplotu vody a časy výsledné extrakce.

Zajímá vás, kdy a jak se tento elegantní kávový vynález zrodil? Bylo to roku 1941. Vymyslel jej známý německý vynálezce Peter J. Schlumbohm, který nezůstal u jediného takového objevu. Navrhl jich rozmanitou škálu, údajně jich bylo na tři tisíce! Schlumbohm byl vystudovaným chemikem, jeho nápady skutečně vznikaly vědecky a v laboratoři.

Proč si neudělat malou kouzelnou kávovou laboratoř i doma? Rádi vám s tím pomůžeme. Sledujte náš blog, nakoukněte do internetového obchodu naší pražírny kávy a sociálního podniku Naturpark 12. Máme pro vás vždy čerstvě napraženou a voňavou výběrovou kávu, k tomu rozšiřujeme sortiment příslušenství pro domácí přípravu kávy. A chystáme toho daleko víc… Tak nezoufejte nad Suchým únorem, protože skvělá káva to jistí! ?

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.