Důležitost správně namleté kávy, rady jak na to a volbu správného mlýnku na kávu jsme už probrali v předešlých dílech seriálu. Ale stejně podstatné je udržovat pořízené příslušenství pro přípravu kávy v čistotě a pořádku. Jedině tak bude kvalitním pomocníkem a nevypoví u vás službu ještě ve zkušební době.
Pojďme se dnes věnovat péči o kávové mlýnky. Údržba by měla být pravidelná. Protože nechutná-li vaše káva dobře, jedním z důvodů může být znečištěný mlýnek na kávu. Z kávy připravované znečištěným příslušenstvím vám dokonce může být těžko od žaludku.
Při mletí kávových zrn se v mlýncích usazují tuky a oleje a jejich mikroskopické částice. Tyto usazeniny mohou mít negativní dopad pro další přípravu kávy; zašlé částice a žluklé oleje se usazují na nových kávových zrnech a putují do šálku kávy.
Mlýnek na kávu očistíme speciálním kartáčkem (případně jemným hadříkem či ubrouskem, houbičkou, úplně od věci není ani zubní kartáček), nejlépe po každém použití.
Pravidelně lze čistit také speciálními granuláty a tabletami, které se pro tyto účely vyrábějí. Jednoduše se vloží do mlýnku a umelou místo kávy. Vyrábějí se z přírodních materiálů, nejsou tedy zdraví škodlivé. Fungují však jen u mlýnků s důslednou péčí, dávno usazené nečistoty nevyřeší.
Jednou týdně je vhodné mlýnek rozebrat na jednotlivé díly a ty také vyčistit. Pro opláchnutí se dá použít mýdlová voda. Naprosto nevhodné je mytí v myčce, ta by mohla mlýnek a jeho části nenávratně poškodit. Kávový mlýnek skládáme až po dokonalém oschnutí všech dílů. Nezapomeňte, že namáčet lze pouze ty části, které doporučuje výrobce daného mlýnku, v opačném případě by mohlo dojít k trvalému znehodnocení.
Násypník (násypka, zvon) na kávu, dávkovač i vývod mleté kávy a mlecí kameny – vše si zaslouží pozornost; samozřejmě záleží na tom, jaký typ kávového mlýnku vlastníte.
Větší čištění mlýnku se doporučuje alespoň jednou za čtvrt roku. To obnáší vyčistit a odmastit mlecí kameny, vysát a vyčistit mlecí komoru (ústrojí). Po vytažení mlecích kamenů z lázně je nutné kameny ihned otřít a osušit, aby nedošlo ke korozi. A nezapomeňte, že elektrické přístroje musíte vždy nejprve odpojit od elektriky, než se pustíte do práce!
Pokud si netroufáte na hloubkové domácí čištění, obraťte se na příslušný servis.
Lidové rady čistit mlýnek například rýží pro jistotu nezkoušejte. Některé společnosti dokonce uvádějí, že se záruka na jejich mlýnky na kávu nevztahuje na škody způsobené použitím rýže. Proč? Rýže je často tvrdší než kávová zrna, ve výsledku tedy namáhá mlýnek více než káva, pro kterou je přístroj určený. Dalším důvodem je škrob, který se ze zrn rýže uvolní a může mlýnek naopak zanést. Raději si pořiďte vhodné tablety, které vám zaručí dlouhodobé fungování mlýnku. S různými pokusy byste mohli skončit s nefunkčním mlýnkem.
Vyčištěno? Dostali jste chuť na šálek kvalitní výběrové kávy? Odměňte svou píli i trpělivost a ochutnejte naši novinku, kterou pro vás čerstvě pražíme pro přípravu espressa i filtrované kávy: Etiopie – Wolichu Sodu z regionu Guji. V chuti ucítíte mandarinky, borůvky a čokoládu. Spojení čokolády a ovoce vás nadchne!
Jsme rádi, že zůstáváte věrní našemu sociálnímu podniku a pražírně výběrové kávy Naturpark 12, kde pro vás pražíme vždy čerstvě a poctivě. Užijte si pohodový březen! Váš Naturpark 12.