Popelka měla tři oříšky s překvapeními, my pro vás dnes máme třetí díl povídání o příslušenství pro přípravu kávy. Tak se místo překotného běhu novým rokem pěkně uvelebte třeba u nějaké oblíbené pohádky, darujte si ještě trochu odpočinku a voňavou horkou kávu. Co byste řekli na Brazílii Sitio Colinas, která v chuti ukrývá pravou zimní atmosféru – mléčnou čokoládu, brusinky, lískový ořech a vanilku… Upražili jsme ji pro vás na espresso. Připravit si ji můžete také v konvičce moka express. A jak to celé funguje?
Kávu z moka expressu si připravte, máte-li ji rádi opravdu silnou. Konvičku moka express najdeme v domácnosti snad každého Itala, nejlépe totiž nahradí chuť klasického espressa. V italských domácnostech je téměř kultovním předmětem, ovšem i u nás je rovněž dost oblíbená.
Moka konvička se skládá ze tří částí – spodní nádobky na vodu, středního sítka na kávu a vrchní části na výslednou kávu. Na trhu sice seženete konvičku s vrchní porcelánovou částí, s krásnými barevnými potisky, různých tvarů a velikostí, ale „fajnšmekři“ nedají dopustit na celohliníkové moka konvičky. Hliník se volí záměrně, protože díky němu připravená káva chutná lépe. Konvička časem získává patinu, která je pro správnou chuť kávy nepostradatelná.
Princip přípravy je, že při ohřívání vody ve spodní části dochází k uvolňování páry. V nádobce se zvyšuje tlak, pára se roztahuje; tím vytlačí vodu přes kávu v sítku. Zrnka kávy neprojdou do vrchní části, která je chráněna sítkem. Káva nakonec vyteče z trysky ve vrchní části, shromažďuje se v horní nádobce. Protože tlak je menší než v pákovém kávovaru, espresso připravené v konvičce zpravidla nemívá pěnu.
K přípravě kávy moka express metodou je vhodná střední hrubost mletí. Kávu během přípravy neumačkávejte, zato konvičku zašroubujte pořádně, jinak budete mít hodně práce s domácím úklidem. Od přípravy kávy neodcházejte, ať vám nepřeteče, poškodila by vám těsnění v prostřední části. Sporák by měl být nastaven na střední stupeň. Pokud máte indukční vařič, ten pro moka express vhodný není. Nepatří ani do myčky na nádobí. Je dobré vědět, že do konviček běžně pořídíte v obchodech náhradní těsnění, která postupem času stárnou.
Mokka express má elegantní vzhled, váš kávový rituál bude zase o něco originálnější. Tento vynález poprvé představil italský inženýr Alfonso Bialetti v roce 1933. Konvička se stala hitem. Po vynálezci byla pojmenována celá firma, která dodnes vyrábí a prodává nejlepší moka konvičky. V posledních letech vyrábějí také konvičky, které vám dopřejí dokonce cappuccino. Pěna není až tak kvalitní, ale máte-li rádi kávu s mlékem, je dobré vyzkoušet i tento typ.
V našem sociálním podniku a pražírně kávy NATURPARK 12 věříme, že vám letošní rok přinese radost, nové nápady, chuť experimentovat a smát se. Ze srdce vám to přejeme!