Šálek oblíbené kávy si chceme maximálně vychutnat a zažít při tom ten „svůj“ pocit spokojenosti. Víme však o kávě to, co bychom měli, abychom toho dosáhli? Když si objednáváme víno, zajímá nás, odkud pochází a o jaký ročník se jedná. Pokud jde o kávu, lidé možná sledují, odkud pochází, ale co třeba, kdy byla pražena? Doba pražení nám totiž udává, zda je káva čerstvá, a zda se jedná o kávu té nejlepší kvality a chuti.
Na obalu každé kvalitní výběrové kávy bychom měli nalézt přesné datum pražení. Upražená kávová zrna vydrží čerstvá a ve své nejlepší kvalitě pouze několik málo týdnů. Při správném skladování je káva v nejlepší kondici zhruba 2-3 týdny po upražení, nabízí tak nejzajímavější chuťový profil. Její kvalita se rapidně začíná zhoršovat po měsíci až 6 týdnech. I laik poté pozná rozdíl mezi kávou upraženou před 3 týdny a tou, která byla upražena před 2 měsíci. Po této době již ztrácí svou jedinečnou vůni i chuť. Zároveň je ale také nutné brát v potaz to, že by se káva bezprostředně po upražení neměla podávat, jelikož ještě několik dní dochází k ustálení chemických reakcí v zrnu. Jak jednoduše poznáme, že se nám do rukou nedostává kvalitní káva? Na jejím obalu je často uvedeno pouze datum spotřeby. Může se tudíž jednat o několik měsíců, dokonce až rok starou kávu.
Vedle doby pražení je důležitým aspektem doba sklizně. I neupražená zelená kávová zrna s postupem času ztrácí na kvalitě. Zelená kávová zrna by měla být upražena zhruba do roka po sklizni. Doba sklizně je pro nás důležitým údajem zejména proto, že i káva je sezónním produktem. Doba sklizně se liší zejména podle zeměpisné polohy. Severně od rovníku se káva sklízí na podzim (Etiopie, Brazílie). Pouze v některých oblastech kolem rovníku může docházet ke sběru po celý rok, příkladem je Kolumbie. V Keni se naopak sklízí pouze jednou za rok, a to na jaře.
Na obalech našich káv vždy najdete datum pražení, datum, kdy byla káva pro vás zabalena a konkrétní oblast, ze které naše káva pochází. Do rukou se vám tudíž dostává káva, u které sami můžete kontrolovat její čerstvost a těšit se z maximálního prožitku spojeného s konzumací čerstvé a kvalitní kávy.