Provoz naší pražírny jsme zahájili napražením kávových zrn ze tří různých koutů světa – z Etiopie, Brazílie a Guatemaly.
S Etiopií jsme začali právě proto, že je považována za pravlast kávovníku a často se uvádí, že slovo káva je odvozeno od Etiopské provincie Kaffa, kde se stále pěstují kávovníky. Etiopané dokonce kávová zrna nejprve žvýkali a teprve, když po požáru zjistili, že káva krásně voní, začali ji pražit. Naše Etiopie je pražena ze zrn zpracovatelské stanice Biya Faris, která je vlastněna jen pár farmáři, díky čemuž mohou lépe kontrolovat kvalitu zrn.
Brazilskou kávu jsme pořídili z farmy Monte Alegre – giganta z oblasti brazilské produkce kávy. Jde o rodinnou farmu čtvrté generace v oblasti Sul de Minas v Minas Gerais. Farma je provozována rodinou už více než 100 let – a to nám poskytuje dost velkou záruku toho, že členové rodiny vědí, jak na to.
Monte Alegre představuje model technologicky vyspělé a udržitelné výroby kvalitních káv. Výroba je zaměřena na ochranu životního prostředí a zabývá se recyklací vody, vědomým využíváním energie, zalesňováním a hospodařením s hnojivy a pevným a kapalným odpadem.
Úvodní trojici, se kterou jsme pražící proces u nás zahájili, uzavírá káva Guatemala Mam pocházející z regionu Huehuetenango – jedné z nesopečných oblastí Gautemaly, kde se káva pěstuje až ve výšce 2000 m n.m. Použitá směs kávových zrn pochází z produkce různých drobných zemědělců z této oblasti na severu země. V této směsi námi upražené kávy objevíte sladké ovocné tóny s nádechem jemné kyselosti a chuti mléčné čokolády.