V nabídce Naturpark 12 máme dvě nové úžasné brazilské výběrové kávy z rodinné farmy Rafaela Vinhala. Luxusní směs na espresso a voňavý mikrolot na filtr stojí za bližší představení.
Rafael Vinhal navazuje na rodinnou tradici pěstování kávy. Tu založil jeho dědeček, pan Zico, který vlastnoručně zasadil první kávová semínka na svém pozemku. Rafael chce dědečkův odkaz rozšířit a hledá cesty, jak pěstování kávy proměnit v moderní a udržitelné rodinné podnikání.
Rafael také s kávou velmi rád experimentuje. Kombinuje různé druhy fermentací a tak tvoří jedinečné chutě i z běžných odrůd. A co je ještě vzácnější, stejných chutí umí dosahovat opakovaně. V šálku ze zrn od Rafaela Vinhala si tak můžete vychutnat třeba tóny kokosového mléka, skořicových sušenek nebo višní v čokoládě.
Třikrát fermentovaná lahůdka
V naší nabídce jsou od Rafaela Vinhala momentálně dva druhy. Ten první, Brazílie Spicemix Rafael Vinhal, je skvělou volbou na filtr. Je to sladce kořeněná káva, ve které ucítíte pomerančovou kůru, třtinový cukr a skořici. Zní to jako nějaký dezert? Tím také tato káva může být. Za skvělou chutí stojí trojí fermentace – za přítomnosti kyslíku na sucho, bez přítomnosti kyslíku na sucho a nakonec opět bez kyslíku, ale ve vodě.
Sladkost čokolády a oříšků ve vašem espressu
Kávu Brazílie Rafael Vinhal Blend doporučujeme na skvělé espresso. Ochutnáte v ní nutellu, lískové ořechy a hořkou čokoládu. Je to směs odrůd Yellow a Red Catuaí, Icatu, Catucaí, Topázio a IBC12, která byla zpracována metodou pulped natural. Tato metoda vznikla právě v Brazílii a je tam stále rozšířená. Zrna se nejprve opatrně zbaví slupky tak, aby větší část dužiny zůstala. Poté se suší na slunci a jsou pravidelně obracena, aby neplesnivěla. Přítomnost dužiny v průběhu sušení způsobí, že zrna silněji vstřebají sladkost ovoce, která je pak výraznější i ve výsledné kávě. Ostatně, o tom se můžete přesvědčit sami.