Etiopie je pro milovníky kávy rájem. Nabízí obrovskou pestrost druhů a chutí i vysokou kvalitu úrody. Do naší aktuální nabídky jsme pro vás našli další etiopský klenot, tentokrát z regionu Gedeb.
Farmář Atara Gedecho pokračuje v rodinné tradici pěstování kávy už více než 10 let. Aby uživil svých pět potomků, specializuje se na kvalitní výběrovou kávu, pro niž se budou zákazníci vracet.
Jak je v Etiopii zvykem, Atarova káva vyrostla mezi běžnými plodinami a ovocnými stromy. Ty slouží k obživě rodiny, současně ale také kávovníkům poskytují potřebný stín a obohacují půdu. Káva má pak bohatou chuť s květinovým nádechem. Tu ještě podporuje naturální metoda zpracování, při níž se ručně vybrané třešně suší po dobu zhruba 21 dní na africkém slunci.
V kávě, kterou jsme od Atary Gedecha přivezli, dominuje skořice, hřebíček a rozinky. Pokud vám tento výčet připomněl cukroví, určitě vyzkoušejte, jestli se s šálkem přenesete do vánoční pohádky. Doporučujeme ji na filtr, abyste mohli naplno vychutnat jednotlivé chuťové tóny. Bude z ní ale i skvělé espresso.
Lalisaa znamená rozkvět a růst
Atara Gedecho je součástí iniciativy Lalisaa, která chce zlepšovat postavení drobných etiopských farmářů. Ostatně, je to patrné už z názvu. Slovo Lalisaa totiž znamená v místním jazyce “něco, co roste a vzkvétá”.
Lalisaa sdružuje téměř 100 pěstitelů kávy, které učí modernímu a ekologicky šetrnému farmaření, ale také managementu, sestavování projektů či orientaci ve finančních otázkách. A usnadňuje přímé propojení farmářů se zástupci pražíren, které vozí na farmy, aby navázali osobní vztahy. Plynou z toho výhody pro obě strany a pro milovníka kávy ještě navíc dobrý pocit, že pije skvělou kávu, za kterou farmář dostal odpovídající ocenění.