Pokud vás láká káva s intenzivní chutí ovoce, pak vám doporučujeme vyzkoušet naši Indonésii Kerinci Gunung. K vynikajícímu mixu chuťových vjemů přispěla úrodná sopečná půda i neobvyklá metoda zpracování.
Káva pochází z indonéského ostrova Sumatra z podhůří sopky Mount Kerinci. Sopečná půda je plná živin a minerálů a kávě velice svědčí.
Věděli jste? Znalci dokonce tvrdí, že káva z vulkanické půdy má bohatší chuť než káva, která vyrostla na půdě “obyčejné”.
V oblasti pod Mount Kerinci působí sdružení farmářů Koerintji Barokah Bersama Cooperative. Pro 320 drobných farmářů, kteří v něm spojili své síly, vybudovalo sdružení vlastní zpracovatelskou stanici, a dokonce i pražírnu. Členové se snaží vylepšovat svou produkci a rozšiřovat tradici pěstování kávy inovativními metodami zpracování.
Anaerobní metoda vytáhne chuť ovoce
Například naše Indonésie prošla tzv. anaerobní metodou. Pečlivě vybrané a ručně posbírané třešně se dále třídí, aby se do zpracování dostaly jen ty skutečně zralé a kvalitní. Ty se potom uzavírají do vzduchotěsných plastových vaků, v nichž týden odpočívají na suchém a chladném místě a fermentují se bez přístupu kyslíku, případně za přítomnosti oxidu uhličitého. Potom se nechají klasicky sušit na vyvýšených lůžkách jako při naturální metodě zpracování.
Výsledkem tohoto procesu je voňavá, krémová káva s jemnou chutí, nižší hořkostí, zato se zvýrazněnými tóny ovoce. V té naší jsou to konkrétně papája, mango a švestky.
Díky bohatství chutí je skvělou volbou na filtr, můžete tak věnovat maximální pozornost jednotlivým tónům, jak se v doušku postupně rozvíjejí. Láká vás tato ovocná lahůdka? Máte možnost ji vyzkoušet.