Vychladlý šálek kávy milovníkům té horké úsměv na tváři pravděpodobně nevykouzlí. O tom víme své v našem sociálním podniku a pražírně kávy NATURPARK 12, kde si nejen na kvalitních postupech přípravy kávy zakládáme. Také víme, že studená káva je dočista něco jiného. A přichystají-li ji zdatné ruce odborníka, může se stát chuťovým zážitkem i osvěžením v horkých letních dnech.
Cold Brew. Osvěžující kofeinový nápoj, který se nesmí zaměňovat s klasickou ledovou kávou. Cold Brew totiž nepřijde do styku s horkou vodou. Principem přípravy je pomalé louhování čerstvě namleté zrnkové kávy ve studené filtrované vodě. Příprava může trvat až 24 hodin, obvykle to bývá 12–16 hodin. Zmíněná pomalá extrakce ve studené vodě vytáhne to nejlepší z chuti a vůně kávy. Tím, že zrnka nejsou prolita horkou vodou, vynikne další chuťový profil; většinou s nižší aciditou a výraznější sladkostí, s příjemně čokoládovými a ovocnými tóny. Cold Brew možná překvapí i ty, kteří si na kávu dosud nepotrpěli.
Cold Brew svědčí čerstvě pražená (světle až středně) a čerstvě namletá (středně hrubá) výběrová káva, ideálně druhy vhodné na kávu filtrovanou. Co se týče konečného filtrování Cold Brew, dobře poslouží například papírový filtr, plátno či námi vyzkoušená vychytávka Asobu Cold Brew. Když už jsme už všech těch filtrů a filtrování, možná se ptáte, proč i voda má být filtrovaná… Jak jsme již zmínili na našem blogu, kvalita vody je pro skvělou kávu zásadní. Filtrace zbaví vodu nežádoucích příměsí – od chloru až po těžké kovy. V případě nouze je možné použít vodu kupovanou, nejlépe kojeneckou. Rovněž je třeba dodržet správný poměr kávy a vody. Když je hotovo, přidání šlehané smetany, mléka, tonicu nebo ovoce může dotvořit dílo podle osobní preference a chuti.
Pojďme ještě letmo zavítat do historie. V USA a následně v Evropě se jedná o záležitost poměrně novou, přibližně deset let. Avšak první záznamy o kávě připravené skutečně za studena, tedy ze studené vody, jsou známy z Japonska o poznání dřív. Styl Kyoto, pojmenovaný pro svou oblibu, kterou si v tomto městě získal, je nejstarší zaznamenanou formou Cold Brew. Japonci připravovali kávu touto metodou už od počátku 17. století. Jednou z teorií je, že Japonci se tuto formu přípravy kávy mohli naučit od holandských obchodníků, kteří ji používali, aby se káva lépe přepravovala na lodích. V NATURPARK 12 nám ani příprava kávy Cold Brew není cizí. Tak se stavte zpestřit si léto… Těšíme se na Vás!