Odrůda Batian přišla na svět teprve v roce 2010. Ve srovnání se svými tradičními sestřenicemi je tedy opravdu velmi mladá. Přesto se už stihla prosadit a získat si pověst perly mezi africkými kávami.
Vyšlechtili ji ve známém výzkumném institutu v Ruiru v Keni, kde už sto let vyvíjejí odolné a výnosné odrůdy kávovníku. Mezi její předky patří slavné keňské poklady Ruiru 11, SL28, SL34, K7, ale také Hibrido de Timor a některé další.
Strom je to vysoký, s bronzově zelenými listy a velkými, sytě červenými plody, které ukrývají velká zrna. Batian je mimořádně odolný proti plísňovému onemocnění plodů (CBD) a kávové rzi. Pro drobné farmáře je velice výhodný, protože díky své odolnosti nepotřebuje mnoho investic na ochranu před chorobami ani na péči. Na rozdíl od většiny odrůd plodí už ve dvou letech, třešně dozrávají rychle, je jich hodně a jsou kvalitní.
Tip: Zajímá vás, jak dlouho káva zraje a do jakého věku kávovníky plodí? Přečtěte si náš článek.
Plná chuť Afriky
Oblibu si ale Batian získal nejenom díky svým praktickým vlastnostem. Zrna mají vynikající kvalitu a v šálku dávají nezapomenutelnou chuť. Snoubí v perfektní vyvážené harmonii sladkost zralého ovoce a jemnou citrusovou kyselost pomerančů a mandarinek. V chuti a vůni se nezapře rustikální horský původ – vše je poctivé a intenzivní, chutě se před vámi odhalí hned při prvním doušku.
Jedinou drobnou nevýhodou pro fanoušky této odrůdy je, že Batian často pěstují drobní farmáři, kteří si nemohou dovolit zpracovávat ho samostatně, a tak ho zatím nejsnadněji najdeme ve směsích výběrové kávy. Takovou je třeba naše Keňa Kabingara C. Tak schválně, co vy na ni?