Castillo je jednou z nejrozšířenějších odrůd kávy pěstovaných v Kolumbii. Přečtěte si, odkud má své jméno, jak chutná a jaké otazníky se kolem ní točí.
Kolumbie patří mezi kávové velmoci. Až donedávna se tady nejvíc pěstovaly vysoce hodnocené Bourbon a Caturra. Castillo jim ale šlape na paty, tvoří už 40 % kolumbijské produkce.
Je to hybridní varieta vyšlechtěná v institutu Cenicafé v rámci hledání odrůdy odolné vůči kávové rzi. Jméno jí propůjčil Jaime Castillo Zapata, botanik, který ji vytvořil zkřížením odrůd Caturra a Hibrido de Timor. Do běžné produkce se první rostliny dostaly v roce 2005.
Věděli jste? V Cenicafé rovnou vznikla i řada podtypů určených pro jednotlivé oblasti Kolumbie. Dobře se jim proto daří v odlišných podmínkách různých regionů, ale také se dále snižuje už tak nízké riziko podlehnutí kávové rzi. Můžete se setkat s termíny Castillo Naranjal, La Trinidad, El Rosario, Pueblo Bello, Santa Barbara, El Tambo nebo Paraguaicito, a pořád se bude jednat o Castillo.
Drobný keřík prospívá v husté výsadbě, má bohatou úrodu a poměrně velké třešně, takže pro zemědělce je finančně výhodnou volbou.
V cuppingu dosahují vybrané vzorky hodnocení přes 90 bodů. Kvalita Castilla byla ze začátku zpochybňována kvůli dědictví robusty v rodokmenu Hibrido de Timor, slepé cuppingové testy ale prokázaly srovnatelnou úroveň s Typicou, Bourbonem i Caturrou.
Potvrdily také, že se jedná o chuťově velmi stabilní a spolehlivou odrůdu.
A jak tedy Castillo vlastně chutná? Je to jemná a lehčí káva s intenzivní vůní. V chuti jsou cítit jemné citrusy, které následuje sladkost borůvek či ostružin a vše uzavírá květinová tečka. Záleží také na pražení. Po prvním cracku převažují citronové tóny, čím blíže k druhému, tím víc se do popředí dostává sladké ovoce.
Baví vás objevovat stále nová kouzla výběrové kávy? Pak určitě zabruste do našeho e-shopu, kde na vás pokaždé čeká nějaká zajímavá lahůdka k vyzkoušení.