Blog | Tajemné odrůdy kávy: Catuaí

K oblíbeným odrůdám rozšířeným po celé střední a jižní Americe patří hybrid Catuaí. Poznejte tuto lahodnou sladkou kávu blíže.

Kávového labužníka potěší stabilní kvalita této odrůdy. Dlouho byla vnímána jako dobrá, ale ne nejlepší, přibližně od roku 2019 ale zažívá renesanci a patří mezi nejlépe hodnocené.

Víte, že? V domorodém jazyce Guaraní znamená slovo catuaí “velmi dobrý”.

Catuaí je uměle vyšlechtěné spojení dvou přírodně vzniklých variet – žluté Caturry a Mundo Novo. Své počátky má v brazilském v Instituto Agronomico. Poprvé spatřila světlo agronomické laboratoře už na konci 40. let, ale veřejně byla uvedena až po dlouhém období kultivace v 70. letech. Dnes je hojně pěstovaná ve střední Americe a v Brazílii.

Často se vyskytuje ve směsích společně se svou mateřskou Caturrou. Je to tím, že farmáři obě odrůdy s oblibou pěstují vedle sebe a při sklizni je nedokážou úplně oddělit. Společným pěstováním se rostliny vzájemně posilují a obohacují, jsou odolnější proti nemocem. 

Catuaí se mixuje i s dalšími lokálními odrůdami, kterým dodává svou sladkost a jemnost. Vy ji aktuálně můžete ochutnat v naší Brazílii Rafael Vinhal Blend právě ve spojení s dalšími brazilskými druhy.

Jak chutná Catuaí

Existuje červená a žlutá varianta. Podle některých odborníků je žlutá jemnější, zatímco červená tvoří plnější a komplexnější chuť, nicméně obecně u této kávy záleží spíše na místě, kde vyrostla, a na způsobu zpracování. 

Její vlastnosti vyniknou při naturálním zpracování, vyhovuje jí lehké až střední pražení.

V doušku ucítíte v každém případě sladkost. Může to být čokoláda, karamel, karamelizovaný cukr, med, mandle, ořechy i hřejivé koření jako muškátový oříšek

Můžete ji připravovat jakkoliv a vždy bude chutnat. Tipem baristů je cold brew, které skvěle vytáhne čokoládové a oříškové podtóny.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.

Všechny nové objednávky budeme expedovat
po 2. lednu 2025.

Děkujeme za pochopení.