Blog | Tajemné odrůdy kávy: Caturra

Jedna z nejznámějších přírodních mutací arabiky Bourbon nesmí chybět v našich výběrech. Proto si myslíme, že je namístě vám ji blíže představit. Pokračujeme v našem seriálu o odrůdách kávy.

Caturra byla pro nás, milovníky kávy, objevena na počátku 20. století v brazilských provinciích Minas Gerais a Espírito Santo. Odtud se rychle rozšířila do celé střední a jižní Ameriky a získala si reputaci velmi kvalitní kávy vynikající chuti.

Víte, že? Caturra dorůstá do malé výšky, její název v jazyce Guaraní znamená “malá”. Díky drobnému vzrůstu mohou farmáři pěstovat více rostlin vedle sebe a mít vyšší úrodu.

Chuť Caturry je svěží, komplexní a vyrovnaná. Je sladká s příjemnou oživující aciditou citrusů, můžete v ní najít i dotek javorového sirupu a medu. Díky jisté univerzálnosti ji lze napražit na filtr i espresso. Světlejší pražení zdůrazňuje kyselost této odrůdy, zatímco střední pražení vytáhne sladké tóny. Výsledek v konkrétním balíčku a šálku pak samozřejmě vždy záleží na tom, kde a v jakých podmínkách bobule vyrostly a jak o ně bylo postaráno.

Navzdory excelentní chuťovým vlastnostem a dobrému výnosu se od pěstování čisté Caturry lehce ustupuje, protože má tendenci podléhat nemocem a škůdcům. Proto se pěstitelé snaží vypěstovat hybridy, které by zachovaly skvělou chuť Caturry a dodaly jí větší odolnost.

Tak vznikla celá rodina káv Catimor, ze spojení s odrůdou Timor, jež má v sobě kontroverzní dědictví Robusty. Z ní pak dále vzešly odrůdy jako Castillo, Colombia, Lempira a další. Spojením Mundo Novo a Caturry zase vznikl oblíbený hybrid Catuaí, který také znáte z naší nabídky.

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.