Indonésie je zdrojem hned několika chutných kávových odrůd, u jejichž kořenů stojí původně indonéská kombinace arabiky a robusty – slavný Hibrido de Timor.
Tento přirozeně vzniklý hybrid se někdy pro stručnost nazývá také HdT nebo TimTim. Traduje se, že předkem odrůdy HdT je jediná rostlina robusty z části ostrova, kde se dnes nachází stát Východní Timor.
Objeven byl v roce 1927, ve 40. letech jej začali farmáři dále kultivovat. Spojením s arabikou vznikly Sarchimor (Villa Sarchi a Timor) a Catimor (Caturra a Timor) a z nich pak další, jak se Hibrido de Timor šířil i na ostatní ostrovy v oblasti.
Timorský hybrid spojuje odolnost a vysoké výnosy robusty s jemností a chuťovou rozmanitostí arabiky. Je pro něj typická zemitá a bylinková chuť a přetrvávající chuťový dozvuk v ústech. Toto dědictví předal také dalším odrůdám, které z něj byly vyšlechtěny.
Adungsari
Stále oblíbenější indonéská subvarieta vznikla šlechtěním z Catimoru v institutu Coffee and Cocoa Research Institute. Je odolná a hodně plodí. V posledních letech platí za jednu z top odrůd v Indonésii. Má vynikající vlastnosti s ovocnými sladkými tóny, hladkostí a sympatickým podílem hořkosti.
Sigarar Utang
Svůj původ odvozuje od Timoru a Bourbonu. Vznikl přirozeným šlechtěním mezi farmáři na ostrově Sumatra. Rostliny jsou odolné vůči nemocem a mají vysoké výnosy, plodí navíc brzy po vysazení.
Víte, že? Díky rychlému a velkému výnosu mohou farmáři brzy splatit své investice, což se odráží i v názvu této odrůdy, který znamená “splatit dluhy”.
Káva je ovocně-bylinková, má sirupovité tělo a komplexní aciditu.
Vynikající mix Adungsari a Sigarar Utang můžete právě teď vyzkoušet v nabídce Naturparku 12. A buďte si jisti, že kávu z Indonésie u nás najdete i v budoucnu.