Všichni víme, jak vypadá běžné kávové zrno. A teď si představte zrna, která mohou být až dvakrát tak velká. Tvoří je raritní odrůda Maragogype.
Tato vzácně pěstovaná odrůda pochází z Brazílie. Pěstuje se však také v dalších státech střední Ameriky, největším producentem je Nikaragua, dále například Mexiko.
Poprvé byla objevena na konci 19. století ve státě Bahía, nedaleko městečka Maragogipe, po kterém získala své jméno. Je to přirozeně vzniklá mutace Typiky, jedné ze základních odrůd kávy arabica. Samotné rostliny jsou poměrně velké a mají i větší listy. Stejně tak plody v tomto případě připomínají spíš švestky než třešně. Zrna jsou velká až 2 centimetry a mají značně pórovitý povrch.
Kvalita kávy Maragogype má tendenci odrážet kvalitu půdy, v níž vyrostla. V případě chudší půdy tak dostanete nápoj dřevité a drsnější chuti, když ale budete mít zrna, která sytila výživná půda a péče farmáře, vychutnáte si lahodnou lehčí kávu s nízkou aciditou, v níž můžete najít náznaky ovoce, oříšků či karamelu. Kdo ochutnal takového zástupce kávy Maragogype, považuje ji za jednu z největších lahůdek.
A proč ji tedy farmáři pěstují tak málo, že se řadí mezi vzácné? Rostlina je velká, takže jich vysadí méně. K tomu má menší výnosnost a velkou náchylnost k nemocem. Navíc, velká zrna déle schnou, což zpomaluje zpracování a odbyt. To vše je pro malé farmáře nevýhodné. A také je důležité, aby se k zrnům dostal zkušený pražič, protože jejich neobvyklá velikost vyžaduje individuální přístup a špatné pražení může i kvalitní kávu zkazit.
Pokud máte zájem ochutnat kávu s většími zrny, vyzkoušejte například naši Keňu Wahundura Murang’a AA. Nejsou to sice zrna tak obří, jako u Maragogype, ale i tak nabízejí skvělou chuť.