V našem miniseriálu bychom vám rádi představili odrůdy kávy. Právě díky odlišným pod-druhům může každá káva chutnat jinak, přestože je to pokaždé arabika. Tentokrát jsme se zaměřili na odrůdy Typica a Bourbon.
Právě ty totiž stály u zrodu šlechtění kávy. Můžeme proto směle říct, že jsou to odrůdy kulturně i geneticky nejvýznamnější, protože právě z nich se dále vyvinula většina ostatních variet. První podobu těchto odrůd ostatně můžeme vystopovat až do 15. století. Tehdy se v Jemenu přirozeně vyvinuly z původní etiopské arabiky.
Oba druhy můžete najít i v naší nabídce. V popisku e-shopu máme vždy uvedeno, jakou odrůdu jsme pro vás v tom kterém balíčku připravili. Schválně se podívejte.
Typica
Typica se stále pěstuje, ale současně je i východiskem pro různé oblíbené subvarianty jako Java, Blue Mountain, Bergendal, Guatemala a vyšlechtěné hybridy – např. Mundo Novo, Catuai, Icatu, Pache Colis, Pacamara.
Zajímavost: Keře Typiky patří mezi nejvyšší, rostou až do 5m výšky! Listy mají obvykle bronzové špičky.
Tato odrůda arabiky snadno podléhá nemocem a škůdcům a má relativně malé výnosy. Proč se tedy stále těší oblibě? Protože její zrna mají výbornou chuť a v hodnocení kvality kávy se pravidelně umisťují na nejvyšších příčkách. Chuť Typiky popisují znalci jako elegantní, čistou a komplexní. Lze v ní rozeznat sladké ovocné a květinové tóny.
Bourbon
Také Bourbon vznikl v Jemenu. Zatímco ale Typika putovala na východ, Bourbon zamířil na jih. Na ostrov nedaleko Madagaskaru, kterému Francouzi dali jméno Bourbon (dnes La Réunion). Jméno, které potom přejala i zde pěstovaná káva. Mezi nejznámější subvariety patří Red, Yellow a Orange Bourbon pojmenované podle barvy třešní. Známé jsou také odrůdy Caturra, Pacas, Mokka, SL 34, SL 28.
Zajímavost: Na rozdíl od Typiky má Bourbon zelené konečky listů. Také patří k vysokým odrůdám. Při pěstování vyžaduje péči a vyhovuje mu stínění.
Kvalita arabiky Bourbon je také velmi vysoká, což vyvažuje větší náročnost a nižší odolnost. Chuťově je podobná jako Typica – nasládlá, svěží, s příjemnou aciditou. Můžeme v ní pocítit ovoce i stopy karamelu a másla.
I když moderní odrůdy přinášejí větší úrodu a jsou odolnější, tyto základní variety si díky své mimořádné kvalitě i historickému významu rozhodně zaslouží, abychom jim stále věnovali svou pozornost.