Etiopie je zemí, kde se káva zrodila a my odsud velice rádi odebíráme tu výběrovou kávu z místních rodinných farem. Právě z Etiopie pochází i naše kávová novinka, perlová káva (anglicky peaberry). Čím je tato káva jedinečná? Název je odvozen od specifického tvaru kávového zrna a také jeho velkosti. Zrna peaberry jsou kulatější, vypouklejší a mnohem menší. Zrnko opravdu připomíná malou perličku.
Perlová káva je výsledkem přírodní mutace, ke které dochází uvnitř kávové třešně. K této perlové mutaci dochází zhruba u 5 % všech káv. Tradičně jsou v kávové třešni dvě kávová zrna, v třešni kávy peaberry je ale pouze jedno zrno. Jelikož na první pohled nelze rozeznat, zda se jedná o perlovou mutaci, musí být zrna ručně tříděna.
Naše perla mezi kávami pochází z oblasti Yirgacheffe, která je součástí regionu Sidamo v jižní Etiopii. Káva je zpracována tzv. mokrou metodou (fully-washed) a pro její pěstování je příznačná vcelku vysoká nadmořská výška, 1700 až 2200 metrů nad mořem. Kávová zrna jsou pečlivě vybírána a vhodným pražením je docíleno toho, že si můžeme vychutnat nápoj výjimečné chuti. Káva vás překvapí svým sladkým kávovým profilem, stačí jen ochutnat.