Nová výběrová káva na našem e-shopu se pyšní nejen tím, že jako vždy výborně chutná, ale také tím, že z každého zakoupeného pytle zelených zrn je financován strom pro ochranu kávových plantáží na ostrově Sumatra.
Kávovníku totiž ostré slunce tak úplně nesvědčí a v mírném stínu se jim lépe daří. Družstvo Koerintji Barokah Bersama Cooperative proto navázalo spolupráci s iniciativou Rikolto, která za každý prodaný pytel zrn Kerinci Gunung Tujuh věnuje některému z členů družstva avokádovník na stínění úrody. A jako bonus každý vysazený strom zmírňuje následky odlesňování. Zakoupením této kávy tak nepřímo pomáháte také vy.
A jakou že specialitu vám tu vlastně nabízíme? Jedná se o odrůdy Andungsari a Sigarar Utang, které vyrostly ve výšce 1400-1700 m n. m. na ostrově Sumatra. Oblast Kerinci a město Gunung Tujuh leží na náhorní plošině u úpatí vulkánu Kerinci. Ten je součástí slavného pacifického ohnivého kruhu a díky historickým erupcím je zde bohatá sopečná půda plná živin, takže se velmi daří veškeré vegetaci, vedle kávy se tu ve velkém pěstuje také čaj. Zdejší káva mívá intenzivní chuť po ovoci, můžete zaznamenat i lehce pikantní vinný nádech.
Chuť dále podporuje inovativní metoda zpracování, anaerobní honey. Kávu pěstuje asi 320 členů sdružení na drobných políčkách mezi další zeleninou či ovocem pro obživu rodiny. A když mají hotovo na svém, často pracují jako námezdní dělníci ještě na čajových plantážích.
Úrodu kávy od nich odebírají sběrné stanice, kde se následně zpracovává.
Třešně se nejprve namáčejí a třídí, poté se rozloží na vyvýšená lůžka, kde se dále přebírají, aby se vybraly nezralé, přezrálé či poškozené plody. Vhodné třešně jsou potom zapečetěny do vzduchotěsných 20kg plastových pytlů, kde v temnu a chladu odpočívají 7 dní. A poté putují opět na vyvýšená lůžka, kde v mírném stínu schnou 20-23 dní. Na závěr jsou zrna ručně dočištěna a znovu roztříděna.
Všechny tyto kroky vedou k zajištění rozpoznatelné, bohaté chuti. V naší várce cítíte tropické ovoce, karamel a citrusy. Aby se jednotlivé fáze v ústech pěkně rozvinuly, věnujte svým zrnům jemnou péči a připravte si z nich filtrovanou kávu.