Blog | Záleží na velikosti? Keňa Kabingara C překvapí drobnými zrnky a chutí po marcipánu

Výběrovou kávu z Keni máme čím dál tím raději. A proto vždy uvítáme možnost nabídnout vám nějakou lahůdku z této země. Keňu Kabingara PB tak nově doplnila Keňa Kabingara C.

Když tuto novinku ochutnáte – pro přípravu doporučujeme filtr – okouzlí vás sladká chuť čokolády, karamelu a marcipánu oživená svěží šťavnatostí pomeranče

Tento chuťový profil jen potvrzuje, že káva ze zpracovatelské stanice Kabingara bývá ovocná, šťavnatá s tóny bobulí, peckovic, ale i citrusů a se sladkým, až cukrovým dozvukem. Je to důsledek kombinace půdy i podnebí v regionu Kirinyaga v centrální provincii Keni, kde se Kabingara nachází. Ve výšce kolem 1750 metrů nad mořem se střídají horké dny a chladné noci, je zde příhodná vlhkost a půda obsahující dostatek živin.

Keňa Kabingara C je plně promytá a skládá se z odrůd Batian, Ruiru 11, SL28, SL34, jež se v oblasti pěstují.

Od dříve uvedené sesterské nabídky se liší písmenem v názvu. A zatímco PB znamená kulatá zrna peaberry, tady vidíme zkratku C. Písmeno C označuje velikostní třídu, v tomto případě tedy očekávejte zrna menší než 5,5 mm.

To je mnohem méně než oslavovaná AA s relativně velkými zrny, ale na kvalitu kávy velikost zrn nemá žádný vliv. Bohužel ale mnoho spotřebitelů si třídu C mylně vztahuje právě na kvalitu, což vede k nižším cenám a následně i méně pečlivému zpracování céčkových zrn, která se farmářům prostě nevyplatí. Sucafina, jeden z důležitých distributorů výběrové kávy, kterému jde také o zlepšování podmínek drobných farmářů, usiluje o odstranění tohoto stigmatu a napravení nezaslouženě pošramocené pověsti C zrn. Vykupuje je za slušné ceny a tím dává zemědělcům důvod a prostředky, aby o ně pečovali stejně dobře, jako o ceněná “áčka”.

Vyzkoušejte sami, co si o kávě z drobných keňských zrnek myslíte vy. 

Káva do kanceláře

Dopřejte vašim lidem dobré povzbuzení.

Velkoobchod

Naši kávu dodáváme kavárnám i restauracím.